Facebook Statistics
Značka Kvality
Poľnohospodárstvo

V sekcii nájdete informácie, ktoré sa týkajú pestovania rastlinných komodít - signalizačné, situačné a výhľadové správy, dokumenty vzťahujúce sa na chov hospodárskych zvierat, podmienky pestovania geneticky modifikovaných rastlín či ekologického poľnohospodárstva. Sekcia Vám ponúka informácie o bezpečnosti a označovaní potravín, dôležité informácie pre spotrebiteľov, legislatívu vzťahujúcu sa na jednotlivé potravinárske komodity, biopotraviny, ale aj rôzne štatistické údaje obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami. Záujemcovia tu nájdu pravidlá režimov priamej podpory pre poľnohospodárov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Matečná rokovala v Číne o exportných povoleniach pre slovenských výrobcov mäsa a mlieka

13-11-2017

Ministerka Gabriela Matečná rokovala v Číne o exportných certifikátoch pre slovenských výrobcov mlieka, mäsa a mliečnych a mäsových výrobkoch s ministrom Generálnej administratívy pre kontrolu kvality, inšpekcie a karantény Čínskej ľudovej republiky (ČLR) a o spolupráci v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania v poľnohospodárstve s ministrom poľnohospodárstva v ČLR.

  • Rokovanie o exportných certifikátoch pre slovenských výrobcov
  • Rokovanie o spolupráci v poľnohospodárskom vzdelávaní a boji proti pôdnej erózii

„Naším cieľom je otvoriť dvere slovenským výrobcom mlieka, mliečnych výrobkov, mäsa a mäsových výrobkov na čínsky trh, ktorý ponúka obrovský exportný potenciál a má záujem o kvalitné a bezpečné potraviny. Slovensko má v tejto oblasti Číne rozhodne čo ponúknuť,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Ministerka rokovala so Zhi Shupingom, ministrom generálnej administratívy pre kontrolu kvality, inšpekcie a karantény Čínskej ľudovej republiky (AQSIQ), ktorý zabezpečuje kontroly a povolenia importov do najľudnatejšej krajiny sveta. Každá importovaná komodita musí prejsť náročným procesom certifikácie, aby mohla byť uvedená na čínsky trh. Slovensko už pritom naštartovalo procesy certifikácie pri mlieku, mliečnych výrobkoch a bravčovom mäse.

Na ministerstve poľnohospodárstva ČLR rokovala slovenská agroministerka so štátnym tajomníkom Zhang Taominom o posilnení spolupráce v oblasti poľnohospodárstva, ako je vzdelávanie či spolupráca pri boji v pôdnej erózii. Už v súčasnosti má pritom Slovensko úzku spoluprácu s Čínou cez rezortné Národne poľnohospodárske a potravinárske centrum a jeho Výskumný ústav rastlinnej výroby, ktorý pracuje na čínsko-slovenskom projekte hodnotenia pšenice na abiotické stresy, technologickú kvalitu a jej využitie z pohľadu globálnych zmien.

Slovensko malo v roku 2016 s Čínou v oblasti poľnohospodárstva záporné obchodné saldo vo výške 24,2 milióna eur, pričom do Číny vyváža z poľnohospodárskych výrobkov najmä víno, nealkoholické nápoje a živé zvieratá (čmeliaky). Z Číny zasa dováža najmä ryby, rybie vnútornosti, konzervované ovocie, sušenú zeleninu, či cukrovinky.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood