Facebook Statistics
Značka Kvality
Poľnohospodárstvo

V sekcii nájdete informácie, ktoré sa týkajú pestovania rastlinných komodít - signalizačné, situačné a výhľadové správy, dokumenty vzťahujúce sa na chov hospodárskych zvierat, podmienky pestovania geneticky modifikovaných rastlín či ekologického poľnohospodárstva. Sekcia Vám ponúka informácie o bezpečnosti a označovaní potravín, dôležité informácie pre spotrebiteľov, legislatívu vzťahujúcu sa na jednotlivé potravinárske komodity, biopotraviny, ale aj rôzne štatistické údaje obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami. Záujemcovia tu nájdu pravidlá režimov priamej podpory pre poľnohospodárov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Pomôžte v boji proti nekalým obchodným praktikám

28-08-2017

Skúsenosti s nekalými obchodnými praktikami môžu slovenskí farmári, spracovatelia a dodávatelia adresovať priamo Európskej komisii. Tá spustila verejnú konzultáciu k fungovaniu potravinového reťazca, ktorá bude podkladom k príprave opatrení na zlepšenie postavenia poľnohospodárov.

  • Európska komisia zbiera podnety k nekalým obchodným praktikám
  • Šanca pre farmárov, spracovateľov a dodávateľov pomôcť v tvorbe celoeurópskej legislatívy
  • Téma, ktorú presadilo Slovensko v rámci predsedníctva v Rade EÚ, napreduje

„Posilnenie postavenia farmárov v potravinovom dodávateľskom reťazci bola priorita slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Rada ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva EÚ v decembri 2016 jednohlasne schválila prelomový materiál slovenského predsedníctva, otvárajúci dvere k spoločnému postupu v boji proti nekalým obchodným praktikám na celoeurópskej úrovni,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Európska komisia v téme nekalých obchodných praktík vykonáva už konkrétne kroky a v týchto dňoch spustila tzv. verejnú konzultáciu k fungovaniu potravinového reťazca.

Najnovšia iniciatíva Komisie si kladie za cieľ získať konkrétne informácie a poznatky priamo od farmárov, potravinárov, distribútorov, ale aj od orgánov štátnej správy či od samotných spotrebiteľov. Zameriava sa na nekalé obchodné praktiky, transparentnosť trhu a spoluprácu výrobcov. Výstup, ktorý sa očakáva začiatkom roku 2018, bude zahŕňať prípadný legislatívny alebo nelegislatívny návrh a dopadovú štúdiu.

Na stránke Európskej komisie je zverejnený elektronický dotazník, v ktorom môžu aktéri v poľnohospodárstve a potravinárstve uviesť svoje konkrétne skúsenosti s nekalými obchodnými praktikami. Patria sem napríklad oneskorené platby za faktúry, jednostranné a retroaktívne zmeny zmluvných vzťahov, požiadavky hradiť marketingové náklady, vstupné poplatky, náhrady za zbytočne nespotrebované alebo nepredané výrobky, rušenie objednávok na poslednú chvíľu, poskytovanie dôverných informácií tretím stranám a ďalšie. Respondenti majú možnosť priložiť aj stručný návrh riešenia. Verejná konzultácia ponúka priestor na hľadanie najvhodnejšieho riešenia. Podnety zbiera Európska komisia neanonymne, ale aj anonymne do 17. novembra tohto roku.

„Farmári, spracovatelia a dodávatelia nielen na Slovensku, ale v celej EÚ získavajú znova šancu na transparentné a obchodné prostredie bez nekalých praktík. Vyzývame poľnohospodárov a potravinárov, aby neostali ticho a adresovali Komisii svoje konkrétne skúsenosti a podnety,“ dodala ministerka Gabriela Matečná.

Oficiálna stránka verejnej konzultácie: https://ec.europa.eu/info/consultations/food-supply-chain_sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood