Facebook Statistics
Značka Kvality

Agrorezort rázne zakročil proti podvodom na východe Slovenska

27-03-2018

Trestné oznámenie, odvolanie zodpovedných a posilnenie kontrol. V súvislosti s možnými subvenčným podvodom na východe Slovenska robíme rázne opatrenia. Deje sa tak na základe článku novinára Andreja Bána. Kontrola agrorezortu zistila, že zo strany Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP), ktorý spravuje digitálny systém LPIS, došlo k závažným pochybeniam.

  • Generálny riaditeľ PPA podal trestné oznámenie na možný subvenčný podvod
  • G. Matečná prikázala odvolať vedenie VÚPOP a presunúť správu systému LPIS-u
  • Agrorezort bude od vlády bezodkladne žiadať financie na posilnenie kontrol a kompletnú digitalizáciu

„Napriek tomu, že Slovensko má jeden z najpresnejších systémov a robí najviac kontrol na mieste v rámci EÚ, našli sa ľudia, ktorí dokázali hrubo zneužiť systém podpôr v agrosektore. Okamžite po preverení podozrení som dala príkaz na odvolanie zodpovedných riadiacich zamestnancov Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy zodpovedných za správu digitálneho systému LPIS, ktorý je mapovým podkladom pre priame podpory. Zároveň som dala príkaz na presun celého odboru diaľkového prieskumu Zeme a geoinformatiky pod Pôdohospodársku platobnú agentúru. Informovala som tiež premiéra, že budem konať veľmi rázne a bez výnimiek. Máme veľmi vážne podozrenie na subvenčný podvod. Takéto praktiky nebudeme tolerovať a rázne proti nim zakročíme,“ vyhlásila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (nom. SNS).

Na základe indícií novinára Andreja Bána PPA skontrolovala v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikoval presné plochy. Pri ďalšej analýze zistila, že VÚPOP zlyhal pri aktualizácií plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme LPIS aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri hĺbkovej kontrole sa preukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 ha, v 170 rôznych pôdnych blokoch po území východného Slovenska. „Predpokladáme, že žiadateľ musel mať špecifické informácie a veľmi presne poznal systém poľnohospodárskych podpôr. Dnes som preto podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru vo veci možného subvenčného podvodu. Zároveň sme spustili kontroly priamo na mieste. Ak sa zistia počas kontroly na mieste nezrovnalosti, budeme v zmysle konania žiadať o vrátenie financií,“ uviedol Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

„Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najnižšou mierou vylúčenia refundácie pri vyplácaní priamych podpôr pre poľnohospodárov. Miera pochybení sa pohybuje len niečo nad 1 %. Lepšie je už len Estónsko, ktoré má kompletne zdigitalizovaný terén. Ak chceme zabezpečiť ešte nižšiu mieru pochybení a eliminovať podvody, potrebujeme čo najviac posilniť informatizáciu a digitalizáciu. Pán premiér prisľúbil, že vláda schváli financie na kompletnú digitalizáciu PPA, o ktorú sa snažím už od svojho nástupu, vrátane dronov a prenájmu sentinelov Európskej vesmírnej agentúry na kontroly plôch. Už tento rok bude možné grafické prílohy k žiadostiam o priame platby podávať len elektronicky, vďaka čomu prípady ako spomínané machinácie na východe dokážeme odhaliť,“ vysvetlila G. Matečná. „Rezort pôdohospodárstva má od roku 2016 zriadenú protikorupčnú e-mailovú schránku, ale neprišli  žiadne podnety na nezákonné čerpanie podpôr. Vyzývam preto všetkých, ktorí majú podozrenia, aby to adresovali na protikorupčný e-mail ministerstva [email protected], na e-mail Pôdohospodárskej platobnej agentúry [email protected], alebo priamo kontaktovali orgány činné v trestnom konaní.“


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood