Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Odovzdali zrekonštruovanú strechu kasárenskej budovy Novej pevnosti

04-02-2016

(Komárno, 4. februára 2016) - Obnovu strešnej krytiny kasárenskej budovy Novej pevnosti v Komárne, ktorá bola najvýznamnejšou rekonštrukciou posledných desaťročí, odovzdali dnes slávnostne za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka, primátora Komárna Lászlóa Stubendeka, predstaviteľov rezortu kultúry, Pamiatkového úradu SR, samosprávy a obyvateľov Komárna.

Národná kultúrna pamiatka - Pevnosť v Komárne s budovou kasárne patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky vojenskej architektúry a figuruje na predbežnom zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V roku 2015 bola časť objektu kasárne obnovená v rámci projektu Regionálneho operačného programu - Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Na rekonštrukciu, ktorej obstarávateľom bolo mesto Komárno, poskytlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nenávratný finančný príspevok.

"Tento objekt môže byť pýchou pre celé Slovensko. Nie všetko sa dá riešiť naraz. My sme dali necelých 1,8 milióna na tie základne vitálne funkcie tohto objektu, lebo vždy, keď chcete niečo historické zachrániť, musí sa začínať od strechy, aby sa ďalej nedevastovala príslušná budova. Časť máme za sebou, časť prostriedkov bude treba ešte venovať, a už nielen streche, ale aj samotnému telesu, a potom aj vnútornému vybaveniu. Je veľmi dobré, keď mesto Komárno a vedenie mesta má predstavu, čo by vedelo s takýmto objektom využiť, lebo myslím si, že nechať schátrať takýto objekt by bolo veľkou škodou a veľkým hriechom," povedal Jahnátek.     

Podľa pôvodných zámerov mala byť rekonštrukcia ukončená do konca augusta 2015, kvôli verejnému obstarávaniu sa ale tento termín posunul. Práce sa začali v júni, trvali šesť mesiacov. Súčasťou prác bolo odstraňovanie azbestovej strechy, oprava dreveného krovu, výmena klampiarskych prvkov. V týchto priestoroch bude zriadená expozícia vojenskej architektúry, ďalšie možnosti ich využitia budú v oblasti cestovného ruchu a vzdelávania.

"Samozrejme my nevieme naraz podporiť taký projekt veľkého rozsahu, ale snažili sme sa nejako na ministerstve postupne rozdeľovať tie prostriedky a len pre samotný Nitriansky kraj bolo celkovo vyčlenených zhruba 10,3 milióna eur na záchranu existujúcich kultúrnych pamiatok," konštatoval minister. Dodal, že v rámci Slovenska v starom programe rozvoja vidieka podporili 92 podobných projektov, ako je tento, v celkovej sume 108 miliónov eur. "Išlo to všetko do rozumných investícií, kde si myslíme, že zachovávame časť histórie a vytvárame predpoklad, aby sme takéto objekty a tú históriu mohli ďalej prenášať aj do budúcnosti. Veľmi sa teším, že ste si zachránili časť tejto budovy, veľmi sa teším, že sa raz dočkáme doby, že celý tento objekt budeme môcť využívať pre potreby Komárňanov, pre potreby ľudí širokého okolia," uzavrel Jahnátek.     

Verejnú súťaž na opravu strechy kasárenskej budovy v centrálnej pevnosti, ktorú postavili v roku 1810, vyhrala miestna firma Darton. Obnova strechy zabezpečí, že budova sa nebude ďalej znehodnocovať, bude zakonzervovaná na niekoľko desaťročí.

Text: TASR, Foto: MPRV SR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood