Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Agrorezort víta zmenu pri obstarávaní lesníckych služieb

19-11-2015

(Bratislava, 19. novembra 2015) - Parlament schválil pozmeňovací poslanecký návrh a umožní všetkým lesníckym subjektom výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní. Úprava zjednoduší zabezpečovanie lesníckych služieb v jednotlivých regiónoch Slovenska. Dodržiavať sa však musia pravidlá verejnej obchodnej súťaže podľa obchodného zákonníka, ktoré sú v tomto prípade jednoduchšie, časovo a úradne menej náročné.

„Rešpektujeme zákon o verejnom obstarávaní. Našou snahou však bolo logicky uskutočniť túto zmenu. Veľmi ma teší, že sa nám to dnes podarilo a eliminujeme tak možnosť vykorisťovať skúsených lesných pracovníkov – živnostníkov, ktorí boli diskriminovaní a zamestnávaní ako subdodávatelia v druhom a treťom rade, a tak nedostatočne odmeňovaní. Tomuto je koniec, kvalifikovaní malí a strední živnostníci na vidieku dostanú za svoju odbornú prácu relevantnú odmenu,“ zdôraznil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Prax  ocení zjednodušenie postupu pri  zákazkách, ak ide o služby v ťažbovej a pestovateľskej činnosti spojenej s realizáciou programu starostlivosti o lesy. Tieto služby sú závislé od prírodných, klimatických podmienok, rolu zohráva aj nárazovosť a sezónnosť. Ešte stále živým príkladom z minulosti je kalamita Žofia, kedy by bola výnimka neskutočným prínosom.

Rozdrobenie predtým veľkých zákaziek prinesie zlepšenie podmienok zamestnanosti vo vidieckych oblastiach. Prírodné a výrobné podmienky každého lesného porastu sú jedinečné, či už sa jedná o terén, drevinu, hmotnatosť alebo vzdialenosť, a na ich základe sú vypracované jednotlivé cenové kalkulácie. „Skúsení drobní živnostníci pracujúci na vidieku v lesnom hospodárstve získajú priamy prístup k možnostiam pracovať v domácom teréne, čím dôjde tiež k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu kvalifikovanosti v tomto odvetví, “ poznamenal minister Jahnátek.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood