Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Problémom Slovenska sú aj preťažené útulky a čierny obchod so zvieratami

05-11-2015

(Bratislava, 3. novembra 2015) – Zástupcovia Sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa včera zúčastnili na stretnutí s Reineke Hameleers, riaditeľkou Eurogroup for animals.

Hlavnou témou diskusie boli základné témy, ktorým sa chce Slovensko venovať počas svojho predsedníctva EÚ v druhom polroku 2016 v súvislosti so spoločenskými a farmárskymi zvieratami. Generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva, Ján Vajs na stretnutí zdôraznil najmä otázku evidencie čipovania a držania psov, prepravy zvierat na veľké vzdialenosti či otázku výchovy ľudí, ktorí chcú chovať zvieratá.

„Od mimovládnych organizácií očakávame, že potrebe výchove ľudí dajú primeranú váhu. Problémom nie sú iba preťažené útulky, ale aj obchodovanie so zvieratami a ich predaj zo Slovenska do zahraničia,“ povedal Ján Vajs.

V danej súvislosti hovoril aj o nevyhnutnosti minimalizovať počet túlavých zvierat a zaviesť kastračné programy, ktoré nebudú závislé od rozpočtu vlády, ale budú založené na samofinancovaní. V priebehu stretnutia upozornil na riziká Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícií: „V tejto súvislosti využijeme naše predsedníctvo na presadzovanie stanovísk, pričom sa budeme musieť uistiť, že naši farmári nebudú po podpise zmluvy znevýhodnení.“ Okrem uvedeného sa diskutovalo tiež o testovaní na zvieratách a chove exotických zvierat.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood