Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Minister Jahnátek prijal veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Andrewa Gartha

06-10-2015

(Bratislava, 6. októbra 2015) Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek prijal mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Andrewa Gartha. Týmto stretnutím obaja predstavitelia nadviazali na nedávny rozhovor počas Medzinárodných leteckých dní SIAF na letisku v Sliači.

Britský veľvyslanec na úvod skonštatoval podobnosť názorov oboch krajín na aktuálne problémy súčasnosti (migračná kríza, Grécko) a vyjadril pripravenosť Veľkej Británie na užšiu spoluprácu so Slovenskom a podporu podnikateľskému prostrediu. Minister Ľ. Jahnátek ocenil podporu Veľkej Británie pri presadení 22 zmien v rámci reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky. „Nová SPP nepriniesla očakávané zjednodušenie, ale pravý opak, preto jednou z troch priorít Slovenskej republiky počas predsedníctva v Rade EÚ bude práve zjednodušenie SPP,“ uviedol šéf agrorezortu.

Minister poukázal na vážny problém s obchodnými reťazcami vo vzťahu k prvovýrobe, preto navrhol na Rade ministrov riešiť legislatívou postavenie obchodných reťazcov v potravinovej vertikále. Tento problém je spoločný aj pre veľké členské štáty EÚ. Keďže vo Veľkej Británii sú farmári dobre organizovaní a predávajú priamo pre supermarkety. Slovensko by uvítalo ich skúsenosti, ako obchodovať, pretože  - ako sa vyjadril minister Ľ. Jahnátek - slovenskí farmári vedia dobre obchodovať, ale sú zlí obchodníci. Toto by malo byť úlohou rezortu pre ďalšie volebné obdobie. Po kampani na propagáciu slovenských potravín vzrástol záujem ľudí o kúpu našich kvalitných potravín, ktorých nie je v reťazcoch dosť. Evidujeme zmenu v správaní obchodných reťazcov, ktoré chcú predávať viac slovenských potravín.

Veľvyslanec A. Garth požiadal ministra Jahnátka o identifikáciu oblastí, v ktorých by mohla byť Veľká Británia nápomocná a prispieť svojimi skúsenosťami. Minister ocenil ponúknutú pomoc, ale vytypovať sektory bude možné až po voľbách - po spustení implementačnej fázy programov, ktoré sme nastavili.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood