Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Zníženie cien potravín si budú môcť ľudia porovnať cez duálne cenovky

01-10-2015

(Senec, 1. októbra 2015) Vláda podpíše s výrobcami a obchodníkmi memorandum, v ktorom sa zaviažu premietnuť zníženú daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravín na 10 % do konečnej ceny. Na dnešnom brífingu v Senci o tom informoval premiér Robert Fico. Cenový rozdiel budú môcť ľudia podľa neho sledovať v prvých mesiacoch budúceho roka vďaka zavedeniu duálneho zobrazovania cien.

"Máme návrh, že podobne ako pri zavádzaní eura by sme uviedli niekoľko mesiacov duálne ceny. Teda bola by cena výrobku ako ide od výrobcu, k tomu by bola 20-% sadzba DPH, a potom by bola 10-% sadzba DPH. Aby ľudia mali možnosť vidieť na pultoch, že toto je výrobok, na ktorý sa vzťahuje zníženie DPH o 10 %, a takto sa to zníženie prejaví. Chceme zagarantovať, že všade DPH o 10 % pôjde naozaj dole," vyhlásil Fico. Znížená sadzba DPH sa bude týkať všetkých druhov čerstvého a chladeného mäsa vrátane hovädzieho, bravčového, jahňacieho, králičieho, hydiny či sladkovodných rýb. S 10-% DPH sa bude od januára 2016 predávať aj mlieko, maslo a čerstvý chlieb.

Okrem toho, aby ľudia platili za základné potraviny menej, je podľa Fica cieľom opatrenia aj podpora domáceho sektora, ktorý dodáva práve výrobky so zníženou sadzbou DPH. Zároveň sa pri výbere potravín sústredila na výrobcov zo Slovenska.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek upozornil: „Výrobcovia a obchodníci už na rokovaniach deklarovali, že nebudú zneužívať systém, ale tento morálny záväzok však treba aj kontrolovať.“ Podľa stanoveného mechanizmu budú kontroly prebiehať v dvojtýždňových intervaloch, a to duálne cez údaje od štatistikov a súčasne prostredníctvom fyzických kontrol zástupcov jednotlivých stavovských komôr priamo v predajniach. „Každý spotrebiteľ na základe označenia ľahko zistí, či na vybrané potraviny je uplatnená znížená DPH alebo nie,“ dodal minister Jahnátek.

ZDROJ: TASR a MPRV SR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood