Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje dovolenkárov: Dovoz cudzokrajných rastlín môže byť nebezpečný!

28-07-2015

(Bratislava, 28. júla 2015) Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) vyzýva občanov, aby zo svojich dovolenkových destinácií neprivážali žiadny rastlinný materiál (listy, kvety, odrezky, sadenice, okrasné rastliny na ďalšie pestovanie, mladé kríky či mladé stromčeky), nakoľko tieto môžu predstavovať vážne riziko zavlečenia karanténnych škodlivých organizmov a môžu byť zdrojom ich rozšírenia na území Slovenskej republiky. Výskyt karanténnych ochorení alebo škodcov môže následne predstavovať hrozbu pre poľnohospodárstvo Slovenskej republiky, pre životné prostredie, ale môže mať aj vážne sociálne a finančné dopady.

„Špeciálne upozorňujeme na nebezpečenstvo zavlečenia a rozšírenia ochorenia, ktoré spôsobuje baktéria Xylella fastidiosa (Wells et al.), ktoré sa môže rozšíriť dovozom rastlín z južného Talianska, hlavne z oblasti Apulia, kde sa ochorenie vyskytuje a likviduje najmä olivové sady a oleandre,“ zdôrazňuje odbor rastlinnej výroby MPRV SR. Vedecké hodnotenie rizika Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) deklaruje, že až 300 rastlinných druhov môže byť náchylných na napadnutie uvedenou baktériou, ktorá spôsobuje odumretie rastlín. Výskyt ochorenia v slovenských podmienkach by mal za následok uplatňovanie prísnych fytosanitárnych opatrení vo forme pálenia napadnutých stromov, ale aj všetkých hostiteľských rastlinných druhov v okruhu 100 m od napadnutého jedinca.

Koncom júna 2015 Taliansky národný úrad ochrany rastlín oznámil, že na svojom území zistil ďalších 5 rastlinných druhov, ktoré boli pozitívne testované a potvrdila sa v nich prítomnosť baktérie. Francúzsko potvrdilo prítomnosť baktérie na Korzike. Postihnuté okrasné rastliny boli dovezené aj z Kostariky a Hondurasu. Dnešným dňom členské štáty EÚ podporili posilnené opatrenia navrhované Európskou Komisiou na predchádzanie ďalšiemu zavlečeniu a šíreniu Xylella fastidiosa (Wells et al.).

Vzhľadom k uvedeným skutočnostiam, MPRV SR vyzýva dovolenkujúcich občanov, aby si neodvážali žiadne rastliny alebo ich časti z tretích krajín, ale aj z krajín Európskej únie. Rovnako vyzývame profesionálnych pestovateľov ovocných a okrasných druhov rastlín a dovozcov rastlinného materiálu, aby sa vyvarovali akýmkoľvek dovozom rastlín alebo ich častí z južného Talianska. Dovozy na profesionálne účely môžu byť realizované len zo škôlok, ktoré sú mimo napadnutého územia Talianska.

V prípade otázok, prosím, kontaktujte odbor ochrany rastlín Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave, Matuškova 21, 833 16 Bratislava, kontakt: 02/59 880 345, [email protected].

Pôvodné vykonávacie rozhodnutie Komisie (EÚ) 2014/497/EÚ z 23. júla 2014 o opatreniach na prevenciu zavlečenia Xylella fastidiosa (Well a Raju) do Únie a jej šírenia v Únii (Ú. v. EÚ L 219, 25.7.2014, s. 56) bolo vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v Taliansku upravené vykonávacím rozhodnutím Komisie (EÚ) 2015/789 z 18. mája 2015. Toto rozhodnutie nadobudlo účinnosť uverejnením v Úradnom vestníku Európskej únie.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015D0789&rid=1

Nové rozhodnutie EÚ sprísňuje podmienky pre dovoz a premiestňovanie špecifikovaných rastlín v rámci EÚ (príloha I), ktoré sú náchylné na Xylella fastidiosa (Wells et al.). Zoznam regulovaných rastlín sa rozšíril na 160 druhov a 27 rodov, ktoré boli úradom EFSA jednoznačne preukázané ako náchylne pre baktériu Xylella fastidiosa (Wells et al.).

http://www.uksup.sk/?pl=479&article=474


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood