Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

V Banskej Bystrici sa stretli mladí včelári z celého sveta

10-07-2015

(Banská Bystrica 10. júla 2015) Minister Ľubomír Jahnátek dnes svojím príhovorom odštartoval celosvetovú súťaž mladých včelárov IMYB 2015. Šiesty ročník medzinárodnej súťaže hostí Stredná odborná škola Pod Bánošom v Banskej Bystrici. V tomto roku sa do súťaže prihlásilo 26 krajín sveta s počtom účastníkov okolo 120, z toho je približne  80 mladých včelárov a 40 členov delegácií jednotlivých krajín.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo na Slovensku stabilizovať včelárstvo a momentálne sme na vzostupe. Podarilo sa nám za posledné roky zvýšiť počet včelstiev viac ako o 40 tis. a počet včelárov sa priblížil k 17 tis. na Slovensku,“ uviedol minister Ľubomír Jahnátek. Okrem nezastupiteľnej funkcie včiel pri opeľovaní je veľmi dôležitý aj ich produkt – med. Med je na Slovensku veľmi populárny. Bohužiaľ, aj tu sa nájdu podvodníci, ktorí znižujú jeho kvalitu. Pri výkone úradných kontrol v roku 2013 kontrolóri nenašli v obchodoch ani jednu vzorku pravého medu. Prijatie prísnych opatrení v roku 2014 viedlo k pozitívnej náprave tohto stavu.

Šéf agrorezortu adresoval mladým začínajúcim včelárom niekoľko inšpirácií. Z dôvodu starnutia poľnohospodárstva, včelárov nevynímajúch, pripravil rezort pôdohospodárstva špeciálny program pre generačnú obmenu ľudí v poľnohospodárstve, vrátane včelárstva, pod názvom Mladý farmár. Pre včelárov to konkrétne znamená, že začínajúci včelári, ktorí idú podnikať prvýkrát v tejto oblasti a sú mladší ako 40 rokov, môžu požiadať o špeciálnu finančnú podporu v hodnote 50 tis. eur. Žiadateľ v tomto prípade musí splniť 2 základné podmienky, a to musí byť certifikovaným včelárom, napríklad absolvent strednej či vysokej odbornej školy a druhá podmienka je zabezpečenie minimálne 25 včelstiev v období 2 rokov od podania žiadosti. Program bude spustený od 15. júla tohto roku. „Držím všetkým začínajúcim včelárom palce v dnešnej súťaži, len pripomeniem, že nie je dôležité zvíťaziť, ale férovo súťažiť a dospieť k pozitívnym výsledkom. Verím, že po skončení súťaže a odborného vzdelania v tomto obore sa budete včelárstvu aj naďalej venovať a rozvíjať svoje zručnosti v chove včiel,“ uzavrel minister Ľ. Jahnátek.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood