Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Dozvieme sa, kto zrenovuje sieť odvodňovacích kanálov

02-07-2015

Podnik Hydromeliorácie, š.p. pripravuje verejné obstarávanie na zhotoviteľov štyroch projektových celkov investícií do preventívnych opatrení so zameraním na odvodňovacie kanály. Ich hlavnou úlohou je zníženie následkov pravdepodobných prírodných katastrof, nepriaznivých poveternostných udalostí a katastrofických udalostí na poľnohospodárskej pôde.

Vláda v minulom roku schválila Koncepciu revitalizácie hydromelioračných sústav na Slovensku. Pretože ich súčasný stav je neudržateľný a v podmienkach trhového hospodárstva neefektívny, dnes hľadáme zhotoviteľov diel „Rekonštrukcie odvodňovacích kanálov“, ktoré sú považované za optimálnu sieť odvodnenia. S ohľadom na potrebu zabezpečenia vhodnej pôdnej vlhkosti formou obnovy odvodnenia poľnohospodárskej pôdy je potrebné komplexne rekonštruovať celkom 513 km odvodňovacích kanálov, 2 stabilné odvodňovacie čerpacie stanice a tiež doplniť odvodňovacie systémy o 10 mobilných odvodňovacích čerpacích staníc. Predpokladané náklady predstavujú investíciu vo výške 70 mil. eur, ktorú zastreší Program rozvoja vidieka 2014 – 2020 prostredníctvom podpopatrenia 5.1 Podpora na investície do preventívnych opatrení zameraných na zníženie následkov pravdepodobných prírodných katastrof, nepriaznivých poveternostných udalostí a katastrofických udalostí.

Obnovou odvodňovacej siete a doplnením regulačných objektov dosiahneme v systéme retenciu (zadržanie) vody pre zníženie vodného deficitu v obdobiach sucha v poľnohospodárskej krajine, aktívnu reguláciu odtoku vody a podľa možností aj privádzanie vody do oblastí s jej nedostatkom.

Hlavnými kritériami výberu odvodňovacích kanálov:

  • kanál sa nachádza v oblasti intenzívnej poľnohospodárskej výroby;
  • kanál významne zabezpečuje ochranu poľnohospodárskej pôdy prevažne využívanej ako orná pôda pred jej zaplavením a zamokrením;
  • úroveň povodňového rizika zaplavenia a zamokrenia poľnohospodárskej pôdy v zbernom území kanála;
  • súčasný technický stav kanála (profil, opevnenie, prekážky...) a jeho objektov (mosty, priepusty, stavidlá...) nezabezpečuje dostatočnú intenzitu prevencie pred potenciálnymi povodňami, zaplavením resp. zamokrením poľnohospodárskej pôdy;
  • kanál má aj kapacitný potenciál na zadržanie vody v zbernej oblasti (budovanie stavidiel..) pre obdobia sucha vo vegetačnom období resp. aj na privedenie  vody do oblastí s nedostatkom vody z iných vodných zdrojov; a
  • technická rekonštrukcia kanála nebude v rozpore so záujmami ochrany prírody, tzn. nenaruší evidované mokraďné ekosystémy, prípadne zlepší jej stav dotovaním vodou a pod..

Projekt je zameraný na prevenciu pred škodami na poľnohospodárskej produkcii spôsobenými záplavami a zamokrením poľnohospodárskej pôdy pričom neohrozia existujúce lokality mokradí. Vybrané hydromelioračné kanály majú kapacitný potenciál aj na zadržanie vody v danej oblasti v období sucha ako aj na privedenie vody do oblastí z nedostatkom vodných zdrojov.

Vzhľadom na rozsah projektu vznikli 4 projektové celky (PC). Dôvodom tohto členenia projektu bola hlavne potreba čo najviac využiť spoluprácu so správcami povodí v oblasti koordinovania, schvaľovania, vyjadrovania, posudzovania vplyvu na životné prostredie a medzirezortná spolupráca pri spracovávaní vodných plánov a manažmentov povodňových rizík. Každý PC bude verejne obstarávaný samostatne. Ide o tri nadlimitné a jednu podlimitnú zákazku. Predmetom zákazky bude komplexná realizácia investícií s dodávkou projektových dokumentácií a súvisiacou relevantnou inžinierskou činnosťou pri rekonštrukcii a obnove odvodňovacích kanálov. Stavby budú realizované v zmysle Zmluvných podmienok pre technologické zariadenie a projektovanie - realizáciu – pre elektrotechnické a strojno-technologické diela a pre stavebné a inžinierske diela projektované Zhotoviteľom, ("Žltá kniha“) Prvé vydanie 1999, vydané Medzinárodnou federáciou konzultačných inžinierov (FIDIC), slovenský preklad, SACE 2008.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood