Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Lúku v Bielovodskej doline pokosia lesníci ručne v rámci súťaže

24-06-2015

(Tatranská Lomnica 24. júna 2015) – Lúka pri horárni v Bielovodskej doline bude v piatok 26. júna pokosená v rámci 11. ročníka medzinárodnej súťaže Tatranská kosba. V tradičnom kosení lúky kosou si zmerajú sily lesníci Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) s kolegami z Lesov SR, štátny podnik, Banská Bystrica, Mestského podniku Spišská Belá, Pozemkového spoločenstva – bývalí urbárnici obce Východná, Vojenských lesov a majetkov, odštepného závodu Kamenica, Tatranského parku národného a Biebrzanského parku národného z Poľska, ako aj s lesníkmi z Ukrajiny. "Tatranskí lesníci tak opäť budú mať možnosť dokázať, že sa vlastnými rukami dokážu postarať nielen o krajinný obraz, ale najmä o biodiverzitu lúčnych ekosystémov na celom území Tatranského národného parku," informovala hovorkyňa ŠL TANAP Lenka Burdová.

Na tohtoročnú súťaž je prihlásená takmer 50 koscov, ktorí budú súťažiť v dvojčlenných družstvách. V skupine pozvaných hostí sa budú snažiť získať prvenstvo zástupcovia ministerstva pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja, krajských a obvodných lesných úradov a štátnej ochrany prírody. Pre všetkých súťažiacich sú pripravené 50 metrov dlhé a štyri metre široké pásy lúky, ktoré budú musieť pokosiť v čo najkratšom čase a najvyššej kvalite.

"Kosením horských lúk zabezpečujú ŠL TANAP v TANAP a Pieninskom národnom parku predovšetkým biodiverzitu vzácnych lúčnych ekosystémov. Okrem snahy o zachovanie horských lúk pre vzácne lúčne tatranské kvety sa kosením či mulčovaním snažíme o to, aby lúky slúžili predovšetkým pre voľne žijúcu zver ako prirodzené pastviská, pre turistov ako oddychové zóny a pritom vhodným spôsobom dotvárali krajinoobraz prírodného prostredia Tatier," vysvetlil Ján Andráš z odboru starostlivosti o lesy ŠL TANAP.

V tomto roku na území oboch národných parkov ŠL TANAP pokosia alebo zmulčujú takmer 300 hektárov lúk a vyrobia napr. približne 1200 balíkov senáže. To všetko, starostlivo uschované, bude počas budúcej zimy krmivom nielen pre lesníkmi chované stádo huculov, ale najmä pre lesnú zver, ktorú počas najchladnejších zimných dní a nedostatku prirodzenej potravy lesníci ŠL TANAP každoročne prikrmujú.

Zdroj: TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood