Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Spája nás poľnohospodárska politika i potravinový patriotizmus

12-05-2015

(Valtice, 12. mája 2015) - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek dnes rokoval v českých Valticiach so svojim kolegom Miroslavom Jurečkom, ministrom zemědělství ČR.

Ministri diskutovali o skúsenostiach s aplikáciou Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP). Zjednodušenie SPP by výrazne pomohlo agrárnemu sektoru. „Zhodneme sa v názore a spoločne tlačíme na Komisiu, aby pristúpila v približne 16 bodoch k zjednodušeniu administratívy pri čerpaní prostriedkov v novom programovacom období,“ uviedol minister Jahnátek. Druhým zásadným problémom je vnútorný trh poznačený aj ruskými sankciami. Ako zdôraznil minister Ľ. Jahnátek, dôležitá je propagácia vlastných produktov. Česká republika po našom vzore v krátkej dobe zavedie na trh „českú potravinu,“ aby rovnako ako Slovensko utvrdila v spotrebiteľovi domáci potravinový patriotizmus. Diskusia sa zamerala taktiež na zvýšenie proexportných možností pre agrokomodity, kde je pre nás veľmi inšpiratívny model Českej republiky. Naši experti sa budú touto praxou v dohľadnej dobe podrobnejšie zaoberať. 

Horúcou otázkou bola aktuálna situácia v sektore mlieka. Klesajúce výkupné ceny mlieka trápia nielen Slovensko, ale aj Česko. Minister Jahnátek informoval, že rezort kompenzuje zníženú výkupnú cenu zvýšením jednotkových platieb na dojnice. Diskusia zdôraznila zámer oboch štátov podporovať živočíšnu výrobu a spotrebu domácich potravín.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood