Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Priame platby po novom

15-04-2015

Od roku 2015 čakajú nielen slovenských poľnohospodárov výrazné zmeny, ktoré sa týkajú aj oblasti poskytovania podpôr čerpaných zo zdrojov Európskej únie vo forme priamych platieb. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poskytne formou uvedených podpôr od tohto roku každoročne asi 400 miliónov EUR, pričom podporení budú len tí poľnohospodári, ktorí vykonávajú poľnohospodársku činnosť.

Nové podmienky sa týkajú základnej plošnej platby SAPS, t.j. jednotnej platby na plochu. S cieľom znížiť negatívne dopady činnosti poľnohospodárskych podnikov je od roku 2015 v rámci tzv. ozelenenia zavedená platba na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie. Prostredníctvom tejto platby bude podporované napríklad zachovanie trvalých trávnych porastov alebo pestovanie rôznych druhov plodín v rámci poľnohospodárskeho podniku s výmerou ornej pôdy nad 10 ha.

V rámci platby za ekologizáciu je teda žiadateľ povinný uplatňovať určité postupy v závislosti od toho, či sa na neho vzťahujú. Prvým je diverzifikácia, resp. rozmanitosť v pestovaní plodín. Ak výmera ornej pôdy žiadateľa predstavuje 10 – 30 ha, tak je na neho kladená požiadavka pestovania minimálne 2 plodín. V prípade, že je výmera nad 30 ha musia to byť minimálne 3 plodiny. Platba sa poskytuje aj žiadateľom s výmerou pod 10 ha, aj napriek tomu, že požiadavka na diverzifikáciu sa na neho nevzťahuje.

Povinnosť vymedziť 5% ornej pôdy ako oblasť ekologického záujmu budú mať všetci žiadatelia s výmerou ornej pôdy nad 15 ha. Takto vymedzená môže byť úhorovaná pôda, ako aj krajinné prvky, ako stromoradia, skupiny stromov, medze či terasy, plochy  na pestovanie rýchlo rastúcich drevín, dusík viažucich plodín alebo plochy s medziplodinami.

Nová legislatíva tiež umožňuje aj podporu tzv. citlivých sektorov formou dobrovoľnej viazanej podpory na produkciu. Na Slovensku sem patrí chmeľ, niektoré druhy ovocia a zeleniny, cukrová repa či niektoré kategórie výkrmového dobytka a dojníc. Práve v tejto oblasti bude sústredený výrazný objem prostriedkov vo výške približne 40 miliónov EUR ročne. Rovnako dôležitou je platba pre mladých poľnohospodárov v rámci priamych platieb vo forme 25% príplatku na maximálnu výmeru 28 hektárov. Získať ju môže každý, kto nemá v čase podania prvej žiadosti o platbu viac ako 40 rokov a poberať ju môže až 5 rokov.  

Pre každého poľnohospodára platia tiež pravidlá krížového plnenia, ktoré predstavuje transpozíciu smerníc Európskej únie do národného právneho poriadku, pričom v danej súvislosti boli vybrané  najdôležitejšie podmienky. Ide napríklad o nutnosť označovania zvierat, ochranu biotopov či pravidlá používania prípravkov na ochranu rastlín.

Podrobné podmienky platieb upravujú vládne nariadenia Slovenskej republiky:

  • nariadenie vlády SR č. 342/2014 Z. z., ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory v poľnohospodárstve v súvislosti so schémami oddelených priamych platieb
  • nariadenie vlády SR č. 76/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 342/2014 Z. z., ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory v poľnohospodárstve v súvislosti so schémami oddelených priamych platieb
  • nariadenie vlády SR č. 36/2015 Z. z., ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory v poľnohospodárstve v súvislosti so schémami viazaných priamych platieb

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood