Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Transparentný systém kontrol pre ochranu spotrebiteľov

23-03-2015

(Bratislava, 23. február 2015) Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa koncom minulého týždňa stretol s členom Európskej komisie za DG SANTE Vytenisom Andriukaitisom. Ten na Slovensko zavítal za účelom diskutovania o primárne dôležitých témach, ktorými sú najmä import potravinových výrobkov s nižšou kvalitou, endokrinné disruptory, označovanie pôvodu, úradné kontroly, mikrobiálna rezistencia a otázka vo vzťahu ku geneticky modifikovaným organizmom (GMO).

Upozornenie zo strany komisára: „Vytvorenie transparentného systému kontrol je základom pre eliminovanie kontaminovaných potravín,“ dodal Andiukaitis. Následne na to šéf agrorezortu Jahnátek poukázal na situáciu na Slovensku a uviedol: „Slovensko má dobre vypracovaný systém kontroly a spolupráce s colnými orgánmi. Štátna veterinárna a potravinová správa SR sa aktívne zapája v rámci európskeho systému kontrol zameraného najmä na potravinové podvody (napr. pri kontrole prítomnosti „konského mäsa“).“

Vo vzťahu ku kontrolám, v ktorých duchu sa niesla celá diskusia, rezort pôdohospodárstva informoval o zintenzívnení kontrol na cestách pri preprave potravín, kde sa na základe obchodných dokladov zisťoval pôvod a originalita, zdravotná bezpečnosť a kvalita. Minister zdôraznil, že „V roku 2014 bolo vykonaných okolo 56 tisíc úradných kontrol na všetkých stupňoch potravinového reťazca.“

K tovarom z iných členských štátov a tretích krajín sa obe strany zhodli na tom, že tu existujú priepastné rozdiely v kvalite potravín, a preto je potrebný koordinovaný a riadený proces pri dovoze komodít z tretích krajín prostredníctvom inšpektorov hraničných inšpekčných staníc, ktorí vykonávajú hraničné kontroly na vonkajších hraniciach členských štátov. Tým sa poskytnú záruky vo vzťahu k ochrane pred zavlečením nákaz zvierat   a chorôb zvierat prenosných na ľudí z tretích krajín, na zabránenie dovozom nekvalitných a zdraviu škodlivých potravín. V tejto súvislosti minister poznamenal, že rezort pôdohospodárstva podporuje označovanie krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu potravín vrátane označovania krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu zložiek, ktoré predstavujú viac ako 50 % danej potraviny. Skonštatoval, že uvedené: „Je v záujme ochrany spotrebiteľa a prispieva k predchádzaniu podvodom.“ Komisár tiež otvoril tému endokrinné disruptory (exogénne chemické látky alebo zmesi látok, ktoré narušujú endokrinný systém v ľudskom tele tým, že môžu napodobňovať funkciu hormónov alebo zasahovať do ich funkcie a spôsobovať tak pre organizmus nežiaduce účinky), keďže zabezpečenie vysokej úrovne ochrany zdravia spotrebiteľov je jednou z priorít Európskeho spoločenstva.

Predstaviteľ Európskej komisie zdôraznil, že: „Riešenie problému endokrinných disruptorov si vyžaduje komplexný prístup založený na otvorenosti a transparentnosti opierajúci sa výlučne o vedecké informácie a dôkazy.“ Minister ocenil snahu ako i všetky aktivity v tejto oblasti, nakoľko ministerstvo vníma tento problém ako  závažný. V závere rokovania si obidve strany vymenili poznatky na tému GMO a došli k názoru, že pri GM potravinách a krmivách je potrebné uplatňovať princíp predbežnej opatrnosti, v súlade s ktorým platí, že skôr ako sa niečo povolí, je nevyhnutné presvedčiť sa či nepredstavuje potenciálne riziko pre zdravie človeka, zvierat ako aj riziko pre životné prostredie.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood