Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Minister Jahnátek sa zúčastnil 90. výročia pôdohospodárskych vied na Slovensku

17-02-2015

(Lužianky, 17. februára 2015) - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa dnes zúčastnil 45. Valného zhromaždenia Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied, ktorá si pripomína 90 ročné jubileum pôdohospodárskych vied na Slovensku. Slovenská akadémia pôdohospodárskych vied sa už roky stará o rozvoj vedy a výskumu v oblasti pôdohospodárstva a vidieka. Má tiež nezastupiteľnú úlohu vo funkcii poradného orgánu pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Vedu a výskum možno považovať za akcelerátor rozvoja celej spoločnosti. Uvádzanie inovácií do praxe je nevyhnutné v súvislosti s ekonomickým rastom a vyrovnávaním sa úrovni rozvinutých členských štátov Európskej únie.

"Slovensko je malá krajina. Zvýšenie efektívnosti nášho výskumu nie je jednoduché. Dá sa však docieliť úlohami, ktoré budú koncipované komplexnejšie a budú sústredené na menší počet tematických priorít so zameraním na nosné oblasti hospodárskeho a spoločenského rozvoja. Verím, že slovenský výskum bude napredovať a že v budúcnosti budeme mať možnosť sa tu znovu stretnúť pri formovaní dôležitých priorít slovenskej poľnohospodárskej vedy a výskumu, resp. pri iných pracovných alebo spoločenských podujatiach," poznamenal šéf agrorezortu. Skvalitnenie jednotlivých hospodárskych činností je nevyhnutné pre plné produkčné, ekonomické a sociálne využitie potenciálu krajiny. V oblasti výskumu a vývoja musí existovať neustála tvorba nových poznatkov, spolupráca výskumnej sféry s hospodárskou praxou a s inštitúciami európskeho výskumného priestoru.

"Nedostatok kvalifikovaných ľudských zdrojov v oblasti slovenského výskumu sa dá riešiť vytvorením priaznivejších podmienok na prácu vedeckých pracovníkov s jasnou perspektívou kariérneho rastu. Práca výskumníkov si vyžaduje trpezlivosť, precíznosť a hlavne záujem prispieť k rozvoju spoločnosti. Preto si myslím, že naši vedci a výskumníci si zaslúžia dostatočné ocenenie i uznanie," konštatoval Ľ. Jahnátek.

Slovenská akadémia pôdohospodárskych vied vznikla 1. januára 1991. Hlavním poslaním je starať sa o sústavný rozvoj a realizáciu vedecko-výskumnej činnosti v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, veteriny, lesníctva a vodohospodárstva. Akadémia vytvára podmienky pre vzájomnú súčinnosť a koordináciu v oblasti pôdohospodárskeho výskumu, vývoja a výchovy vedeckých pracovníkov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood