Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Večne im spievajú lesy ...

30-10-2014

(Čierny Balog, Vydrovská dolina, 30. októbra 2014) - Ľudí, ktorí prišli o život pri práci v lese a pre les, si dnes lesníci z celého Slovenska uctili na Symbolickom lesníckom cintoríne vo Vydrovskej doline. „Toto miesto a tieto chvíle nás nútia zamyslieť sa nad hodnotami života i nad tým, čo možno urobiť preto, aby nám les každoročne nebral tých, ktorí v ňom pracujú. Ľuďom, pracujúcim v lesoch, sa nevyhýbajú ani zlé dni a my sa neraz musíme len ticho zmieriť so skutočnosťou, že táto práca stále patrí medzi najťažšie a najnebezpečnejšie zamestnania,“ pripomenul minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Práca v lese patrí, aj napriek moderným technológiam, medzi najrizikovejšie povolania. „Ťažba, či premiestňovanie niekoľko desiatok dlhých a často niekoľko ton vážiacich stromov si vyžaduje opatrnosť a skúsenosť. Lesníci a lesní robotníci v ťažkých podmienkach bez ohľadu na počasie pracujú, aby uspokojili požiadavky spoločnosti na drevo, ktoré je najväčším obnoviteľným bohatstvom Slovenska,“ povedal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR.

Každým rokom pribúdajú na  symbolickom cintoríne tabuľky s menami tých, ktorí zaplatili za prácu v lesoch svojimi životmi. Aj tento rok zamestnanci štátneho podniku pripevnili 12 nových mien. Počet ľudí, ktorým les zobral to najcennejšie - život, sa tak vyšplhal na 324. 
 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood