Poznáme výsledky potravinových kontrol v treťom štvrťroku
(Bratislava, 28. októbra 2014) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prostredníctvom kontrolórov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) preverilo 15 420 potravinárskych prevádzok s 1 817 nedostatkami. Pokuty za zistené nedostatky predstavujú dovedna 4 384 084 eur. Nezávislá „potravinová kobra“ našla pochybenia v 44 prípadoch zo 45. K tým najčastejším patria zlé hygienické podmienky prevádzok, nečitateľné a nesprávne označenia potravín, výskyt škodcov v baleniach ale aj nevyhovujúce suroviny na ľudskú spotrebu.
Neblahé prvenstvo v nedostatku kvality a hygieny aj v tomto štvrťroku patrí hypermarketom a supermarketom. „Musia počítať s tým, že voči ním budú vyvodené patričné sankcie,“ uviedol na tlačovej konferencii minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek. Najhoršie výsledky vykazuje Carrefour s 28,26% nedostatočnosťou, v úzkom závese za ním Diligentia (26,72%) a treticu uzatvára Tesco s 18, 62% nedostatkov na prevádzke. Na cestách kontrolovalo prepravcov 240 hliadok, z celkového počtu 757 zásielok pokutovali 34 v sume 2 674 eur. Najčastejšie pochybenia nevyhovujúcej hygieny, nedodržania teplotných režimov či chýbajúce označenie potravín pri preprave zistili u dovozcov z Maďarska, Poľska a Česka. Pri 1 305 kontrolách na mieste určenia až 96,2% z celkového počtu tvorili neohlásené zásielky.
„Rôzne pokútne predaje najviac ohrozujú slovenského spotrebiteľa a narúšajú bezpečnosť potravín aj citlivé cenové relácie, na základe kontrol sa ich snažíme eliminovať. Niektorí predajcovia sú však nepoučiteľní a kvalita, servis a hygiena je stále nedostačujúca,“ zdôraznil Ľ. Jahnátek. Predajom kvalitných a bezpečných potravín sa nemôžu hrdiť ani ambulatní, stánkoví predajcovia či trhoviská. Z celkového počtu 788 kontrol boli v mieste predaja zistené nedostatky vo výške 13,96%, čo predstavuje 110 pochybení. Od 1. júla tohto roku platí zákaz predaja na parkoviskách a cestách, pretože takmer štvrtina takto ponúkaných produktov nepodlieha kvalite a bezpečnosti z hľadiska platnej legislatívy. Spotrebitelia, ktorí takýto tovar nakupujú, by nemali riskovať nedostatočnú hygienu predaja a skladovania, neznámy a nezdokladovaný pôvod komodít.
„Najčastejšie sme sa stretli s falšovaním medu, najmä lesného, do ktorého sú pridávané farbivá a iné aditíva znižujúce jeho kvalitu,“ spresnil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR. Výkričník platí aj pre domácich producentov vína. V ostatnom štvrťroku prudko klesla kvalita predávaných vín, kde sa problémy vyskytli takmer v polovici kontrolovaných vzoriek.
„Kvalitné slovenské vína nájde spotrebiteľ vo vybraných predajniach, na pultoch maloobchodných prevádzok sa vyskytuje čoraz menej kvalitného vína,“ upozornila spotrebiteľov generálna riaditeľka MPRV SR Zuzana Nouzovská.