Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Poznáme výsledky potravinových kontrol v treťom štvrťroku

28-10-2014

(Bratislava, 28. októbra 2014) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prostredníctvom kontrolórov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) preverilo 15 420 potravinárskych prevádzok s 1 817 nedostatkami. Pokuty za zistené nedostatky predstavujú dovedna 4 384 084 eur. Nezávislá „potravinová kobra“ našla pochybenia  v 44 prípadoch zo 45. K tým najčastejším patria zlé hygienické podmienky prevádzok, nečitateľné a nesprávne označenia potravín, výskyt škodcov v baleniach ale aj nevyhovujúce suroviny na ľudskú spotrebu.

Neblahé prvenstvo v nedostatku kvality a hygieny aj v tomto štvrťroku patrí hypermarketom a supermarketom. „Musia počítať s tým, že voči ním budú vyvodené patričné sankcie,“ uviedol na tlačovej konferencii minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek. Najhoršie výsledky vykazuje Carrefour s 28,26% nedostatočnosťou, v úzkom závese za ním Diligentia (26,72%) a treticu uzatvára Tesco s 18, 62% nedostatkov na prevádzke. Na cestách kontrolovalo prepravcov 240 hliadok, z celkového počtu 757 zásielok pokutovali 34 v sume 2 674 eur. Najčastejšie pochybenia nevyhovujúcej hygieny, nedodržania teplotných režimov či chýbajúce označenie potravín pri preprave zistili u dovozcov z Maďarska, Poľska a Česka. Pri 1 305 kontrolách na mieste určenia až 96,2% z celkového počtu tvorili neohlásené zásielky.

„Rôzne pokútne predaje najviac ohrozujú slovenského spotrebiteľa a narúšajú bezpečnosť potravín aj citlivé cenové relácie, na základe kontrol sa ich snažíme eliminovať. Niektorí predajcovia sú však nepoučiteľní a kvalita, servis a hygiena je stále nedostačujúca,“ zdôraznil Ľ. Jahnátek. Predajom kvalitných a bezpečných potravín sa nemôžu hrdiť ani ambulatní, stánkoví predajcovia či trhoviská. Z celkového počtu 788 kontrol boli v mieste predaja zistené nedostatky vo výške 13,96%, čo predstavuje 110 pochybení. Od 1. júla tohto roku platí zákaz predaja na parkoviskách a cestách, pretože takmer štvrtina takto ponúkaných produktov nepodlieha kvalite a bezpečnosti z hľadiska platnej legislatívy. Spotrebitelia, ktorí takýto tovar nakupujú, by nemali riskovať nedostatočnú hygienu predaja a skladovania, neznámy  a nezdokladovaný pôvod komodít.

„Najčastejšie sme sa stretli s falšovaním medu, najmä lesného, do ktorého sú pridávané farbivá a iné aditíva znižujúce jeho kvalitu,“ spresnil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR. Výkričník platí aj pre domácich producentov vína. V ostatnom štvrťroku prudko klesla kvalita predávaných vín, kde sa problémy vyskytli takmer v polovici kontrolovaných vzoriek.

„Kvalitné slovenské vína nájde spotrebiteľ vo vybraných predajniach, na pultoch maloobchodných prevádzok sa vyskytuje čoraz menej kvalitného vína,“ upozornila spotrebiteľov generálna riaditeľka MPRV SR Zuzana Nouzovská.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood