Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Jahnátek: Znižovanie emisií môže poznačiť živočíšnu výrobu

14-10-2014

(Brusel/Luxemburg, 13. októbra 2014) - Na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Luxemburgu bola pozornosť venovaná znižovaniu emisií v živočíšnej výrobe a analýze dopadu ruského embarga na členské štáty Európskej únie. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek upozornil, že jednou z dôležitých tém zasadnutia bola emisná politika v súvislosti s pripravovaným energeticko-klimatickým balíkom EÚ.

„Záver je taký, že poľnohospodárstvo treba podporovať separátne. Poľnohospodárstvo nie je iba producentom emisných plynov, ale je zároveň aj ich absorbentom, cez rastlinnú výrobu a lesníctvo,“ povedal Jahnátek. Ministri poľnohospodárstva EÚ požiadali Európsku komisiu, aby pripravila dopadovú štúdiu pri zavádzaní kvót z pohľadu životného prostredia a zistila, aký dopad by to malo na ekonomiku a výkonnosť poľnohospodárskych rezortov v členských krajinách únie. Rovnako ju požiadali, aby urobila analýzu dopadov ruských sankcií na jednotlivé štáty a na základe nej vypracovala návrhy, ako pomôcť tým, ktoré boli najviac zasiahnuté ruským embargom. Talianske predsedníctvo v EÚ na rade predstavilo Spoločnú deklaráciu k ekologickému poľnohospodárstvu, ktorú minulý týždeň uzavreli štyri krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) a Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko. Rada ministrov bude o jej záveroch podrobnejšie rokovať na novembrovom zasadnutí. Ministri tiež hodnotili stratégiu Európa 2020 a skonštatovali, že spoločná poľnohospodárska politika a propagácia rozvoja vidieka umožňujú prijať nástroje, ktoré budú ústretové voči cieľom danej stratégie.

„To, čo sa zatiaľ nepodarilo, a o tom sa vážne diskutovalo, je otázka troch aspektov, ktoré sa najmenej plnili – zvyšovanie zamestnanosti, znižovanie chudoby a podiel vedy a výskumu na ekonomickom raste,“ uviedol minister Jahnátek. Jedným zo záverov dnešnej Rady ministrov v oblasti zvyšovania zamestnanosti a znižovania chudoby je prijímanie opatrení na podporu malých a mladých poľnohospodárov. Jahnátek pripomenul, že Slovensko v tomto smere tak trochu predbehlo úniu, lebo už v najbližších dňoch bude vláda prerokovávať zásadné materiály týkajúce sa práve podpory malých a mladých poľnohospodárov a podpory rodinných fariem.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood