Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Hlavná cena putuje do Číny

03-10-2014

(Nitra, 3. októbra 2014) – Čínsky film Klimatická zmena a potravinová bezpečnosť si odniesol z tohtoročného medzinárodného filmového festivalu (MFF) Hlavnú cenu Agrofilmu 2014. Na jubilejný 30. ročník festivalu, ktorý sa dnes skončil v Nitre, prihlásili tvorcovia z 25 krajín z celého sveta 120 filmov. Do hlavnej súťaže sa z nich dostalo 39 dokumentov.       

Medzinárodná porota udelila 18 cien 22 filmom z 11 krajín. Tradične najväčšie zastúpenie filmov na festivale aj v samotnej súťaži bolo zo Slovenska, z Nemecka a Českej republiky. Zaujímavým spestrením boli dokumenty prihlásené z Kanady, Iránu či zo Srí Lanky. „Kvalitne spracované a vysoko odborne prínosné boli už tradične filmy z Nemecka a Číny,“ informoval Ján Škorňa z organizačného štábu festivalu. Organizátorom Agrofilmu je Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. 

Cenu za najlepší slovenský film si z Nitry odniesol dokument Zomierajú postojačky, venovaný alarmujúcemu stavu našich smrečín po veterných a lykožrútových kalamitách. Výnimočný bol vysokou filmárskou kvalitou, silnými emóciami, ale aj hlbokým odborným pohľadom. Cena rektora Technickej univerzity vo Zvolene patrí filmu z produkcie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vieme čo jeme, ktorý prezentoval slovenské potraviny a Značku kvality SK. 

Festival Agrofilm je venovaný poľnohospodárstvu, potravinárstvu, výžive obyvateľstva, problematike vidieka a životu jeho obyvateľstva, ochrane prírodných zdrojov a zvyšovaniu kvality života ľudí. Dôležitým kritériom výberu filmov bola aj tematická blízkosť s agrosektorom, aby sa zachovala jedinečnosť festivalu. V medzinárodnej porote mali zastúpenie filmári a odborní výskumní pracovníci z Nemecka, Maďarska, Česka a zo Slovenska. 

Rovnako ako vlani aj v tomto roku mohli festivalové filmy sledovať študenti obidvoch nitrianskych univerzít a návštevníci obchodného centra Mlyny, kde sa uskutočnilo nielen premietanie filmov, ale aj ďalšie festivalové podujatia. V tomto roku sa do MFF zapojila aj Technická univerzita vo Zvolene, kde mohli diváci tiež sledovať zaujímavé dokumenty. „Počas festivalového týždňa sa na piatich miestach v Nitre a vo Zvolene premietalo pre odborné aj laické publikum spolu 138-krát,“ skonštatoval Škorňa.

Pracovná skupina Európskej komisie EIP-AGRI zaradila jubilejný 30. ročník Agrofilmu do kalendára významných európskych podujatí zameraných na oblasť inovácií v poľnohospodárstve. EIP-AGRI je Európske inovačné partnerstvo v poľnohospodárstve a je zamerané na presadzovanie inovačných myšlienok a riešení do praxe. Pracuje v rámci Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Festival zahrnula do svojej informačnej databázy aj Európska komisia.

Texr: TASR, Foto: MPRV SR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood