Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

ZVOLEN: Lesnícki odborníci z Európy budú hovoriť o čerpaní financií z fondov EÚ

29-09-2014

(Zvolen, 28. septembra 2014) - Vo Zvolene sa v dňoch 29. septembra až 2. októbra 2014 uskutoční medzinárodná konferencia, venovaná procesu čerpania finančných prostriedkov Európskeho poľnohospodárskeho fondu (EPF) pre rozvoj vidieka pre sektor lesníctva v rámci Slovenskej republiky a vo vybraných štátoch EÚ. Na konferencii sa zúčastní 100 zástupcov lesníckeho sektora z Českej republiky, Chorvátska, Maďarska, Srbska, Ukrajiny a Slovenska.

Ako informoval Milan Sarvaš z Národného lesníckeho centra, hlavným cieľom konferencie je prezentácia a diskusia týkajúca sa finančnej podpory lesníckeho sektora prostredníctvom Programov rozvoja vidieka (PRV) 2007-2013 a 2014-2020. Jednotlivé príspevky budú zamerané na podporu lesníctva z pohľadu Európskej komisie a európskych združení vlastníkov lesa, prezentovanie systému podpory lesníctva z PRV v troch členských krajinách EÚ a praktické skúsenosti majiteľov a obhospodarovateľov lesa s využívaním PRV a na lesníctvo a jeho podporu v dvoch nečlenských krajinách EÚ. "Počas exkurzie budú účastníkom konferencie prezentované úspešne realizované projekty z Programu rozvoja vidieka SR 2007 až 2013 v rámci Lesného podniku mesta Zvolen a Mestských lesov Banská Bystrica," pripomenul Sarvaš.

Ako ďalej uviedol, lesy pokrývajú vyše 40 % územia EÚ a slúžia na hospodárske, sociálne a environmentálne účely. Sociálno-ekonomický význam lesov je veľký, ale často podceňovaný. Lesy prispievajú k rozvoju vidieka a v rámci EÚ poskytujú priamo tri milióny pracovných miest. Približne 90 % finančných prostriedkov Únie na podporu lesov pochádza z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV), ktoré sú na národnej úrovni implementované prostredníctvom jednotlivých Programov rozvoja vidieka. Na spolufinancovanie opatrení v oblasti lesného hospodárstva v období 2007 až 2013 bolo v EÚ vyčlenených približne 5,4 miliardy eur.

Konferenciu organizuje Národné lesnícke centrum pod záštitou Ľubomíra Jahnátka – ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zdroj: TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood