Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Semináre z agrosektoru pre potravinárov a poľnohospodárov začali

08-09-2014

(Bratislava, 8. septembra 2014) – V týchto dňoch prebiehajú v rámci Slovenska informačné dni z iniciatívy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Agrorezort predstavuje zástupcom poľnohospodárov, farmárom a odbornej verejnosti aktuálnu koncepciu podpory pre malých, mladých a rodinných farmárov, ktorá poľnohospodárske odvetvie vníma ako rozhodujúce pre tvorbu pracovných príležitostí. K jej prioritným cieľom patrí vytvorenie dobrých podmienok pre podnikanie mladých, malých a rodinných farmárov v rezorte, riešenie generačnej výmeny a podpora zamestnanosti na vidieku, ako aj podpora diverzity štruktúry poľnohospodárskych podnikov, zvýšenie životaschopnosti fariem a ich integrácia do potravinovej vertikály. „Na domácom trhu chceme vytvoriť špecifickú skupinu poľnohospodárskych subjektov, ktorá bude plne využívať pozitíva plynúce z kolektívnych investícií do prvovýroby. Uvedomujeme si potrebu návratu k poľnohospodárskej výrobe tak, aby regióny Slovenska zvýšili svoju atraktivitu pre mladé obyvateľstvo, zastavili postupný úpadok vidieka a eliminovali spôsob života na sociálnych dávkach,“ zdôraznil minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek. V januári 2014 bol predstavený poľnohospodárskej verejnosti nový mechanizmus podpôr slovenského poľnohospodárstva, tzv. sendvičový systém financovania. Systém zabezpečí priestor na financovanie vnútroštátnej pomoci za celé programové obdobie 2014 – 2020 vo výške 114,26 mil. EUR. Z hľadiska celkového zdrojového zabezpečenia došlo v porovnaní s minulosťou k navýšeniu objemu celkového financovania o približne 267 mil. EUR. Na Slovensku momentálne pôsobí 24 463 fariem, ktoré obhospodarujú celkovo 1 895 500 ha poľnohospodárskej pôdy. Takmer 90 % z celkového počtu fariem tvoria drobní pestovatelia a chovatelia hospodárskych zvierat. Naše poľnohospodárstvo dnes zápasí s úbytkom zamestnanosti, nízkou produktivitou práce a dosahovanou nízkou pridanou hodnotou poľnohospodárskej výroby. Nová koncepcia povedie k stabilizácii a zlepšeniu v sektore, čo ocenia najmä farmári, ale aj potravinári.

Koncepcia rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 – 2020

Potravinársky priemysel generuje základnú potravinársku výrobu a služby, poskytuje pracovné miesta, ovplyvňuje rozvoj regiónov s víziou zabezpečenia potravinovej sebestačnosti našej krajiny na úrovni 80 % do roku 2020. Stratégia počíta s rastom efektívnosti a produktivity potravinárskeho priemyslu. Tento dosiahol v roku 2012 hospodársky výsledok 97, 6 mil. eur. „Po vážnom prepade v rokoch 2009 – 2010 sledujeme v nasledujúcom období 2011 a 2012 mierne oživenie potravinárskeho priemyslu vo výrobe, tržbách a výsledkoch hospodárenia,“ uviedol šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek. „Pre zvýšenie potravinovej suverenity Slovenska a ponuky kvalitných, bezpečných a cenovo dostupných potravín je nevyhnutné podporiť rast efektívnosti a konkurencieschopnosti slovenského potravinárstva. Zlepšia sa tak aj väzby na domáce poľnohospodárstvo, podmienky v rámci ochrany životného prostredia a energetická efektívnosť,“ dodal minister Jahnátek. Konkrétne by mohlo ísť, napríklad, o investície do technologickej modernizácie výroby a spracovania, zvýšenie efektívnosti využívania existujúcich kapacít, inováciu a výrobu nových druhov potravín a potravín s vyššou pridanou hodnotou.

Kompetentní predstavili novú koncepciu revitalizácie hydromelioračných sústav na Slovensku. Prinesie niekoľko výrazne efektívnejších spôsobov fungovania poľnohospodárskej výroby v rámci rôznych klimatických zmien. Rezonovala najmä podpora preventívnych opatrení pred negatívnymi dôsledkami prírodných katastrofických udalostí na potenciál poľnohospodárskej výroby v etape klimatických zmien strednej Európy. Koncepcia ponúka nový pohľad na rekonštrukcie a modernizácie závlahových a odvodňovacích systémov. Smerodajnými atribútmi pre jej vytvorenie boli pôdno – klimatické podmienky, v rámci ktorých sa skúmal vývoj výskytov extrémneho počasia, t.j. agronomické sucho a prívalové dažde. Neodmysliteľným východiskom bolo v rámci podmienok potravinovej bezpečnosti zadefinovanie typov plodín, ktoré sú pre ňu najdôležitejšie, a síce ovocie, zelenina, zemiaky a cukrová repa. Pre efektívne fungovanie hydromelioračných sústav je potrebné zabezpečiť niekoľko významných opatrení, ktoré tvoria prioritu dosiahnutia cieľov koncepcie. V prvom rade ide o zrevitalizovanie 195 závlahových systémov TPC HYY, a to s ohľadom na zabezpečenie potrebnej miery potravinovej bezpečnosti. Je potrebné pristúpiť k riešeniu v súčasnosti neprenajatých a nevyužívaných závlahových systémov v počte 269 TPC HZZ, a to spôsobom ponúknutia na odpredaj alebo pristúpenia k samotnej likvidácii. Dôležitou súčasťou plnohodnotného fungovania je tiež udržiavanie aspoň 10 odvodňovacích čerpacích staníc v prevádzkyschopnom stave a rekonštrukcia siete odvodňovacích kanálov na dĺžke 512,656 km. Revitalizácia hydromelioračných sústav dokáže riešiť zabezpečenie potravinovej bezpečnosti a vedie k minimalizovaniu absencie komplexnej analýzy, ktorá by jasne zadefinovala a zabránila dlhotrvajúcej devastácii hydromelioračného majetku. „Miera naplnenia predpokladov koncepcie závisí predovšetkým od samotných prijímateľov finančných prostriedkov z oboch pilierov spoločnej poľnohospodárskej politiky,“ zdôraznil minister Ľubomír Jahnátek.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood