Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ľ. Jahnátek informoval EÚ o veternej smršti, SR požiada o finančnú pomoc

17-06-2014

Brusel/Luxemburg 17. júna (TASR) - Slovenská republika by chcela čerpať finančné zdroje z fondov EÚ na odstraňovanie škôd, ktoré spôsobila veterná smršť (bóra) z 15. mája vo Vysokých Tatrách. V rámci dvojdňového zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Luxemburgu to pre TASR uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.
Minister oznámil, že v pondelok svojich rezortných kolegov z krajín EÚ, ako aj eurokomisára pre poľnohospodárstvo Daciana Ciološa informoval o ničivej veternej smršti z 15 mája. Podľa jeho slov to bol dôležitý krok k tomu, aby SR mohla požiadať a následne čerpať pomoc zo strany Európskej komisie.
"Bolo treba o tom informovať, túto povinnosť sme si splnili," skonštatoval Jahnátek.
Komisár Ciološ naznačil, aké sú možnosti využitia finančných prostriedkov EÚ. Podľa ministra Jahnátka schéma pomoci De minimis pre existujúcich a začínajúcich podnikateľov bude v tomto prípade dosť neaktuálna, ale je tu ešte otázka štátnej pomoci, o ktorej treba s EK rokovať.
"Tu je komisia pripravená veľmi rýchlo rokovať o prípadných požiadavkách Slovenska," zdôraznil Jahnátek.
Šéf slovenského agrorezortu pripomenul, že od 1. júla, prípady, ktoré patria pod vyčíňanie prírodných živlov, už spadajú pod čerpanie prostriedkov z nového programového obdobia (2014-2020).
"My túto schému máme v programe rozvoja vidieka, čiže najmä odstraňovanie následkov škôd spôsobených veternou smršťou, ako je zalesňovanie, obnovenie lesného pôdneho fondu a otázka výstavby nových prístupových ciest môže byť hradená aj z prostriedkov EÚ," zhodnotil situáciu minister.
Jahnátek dodal, že jeho rezort zatiaľ spresňuje výšku sumy, s ktorou by sa chcel obrátiť na Brusel. Pracovne by to malo byť hotové v priebehu júla, aby Slovenská republika niekedy v septembri mohla požiadať Európsku komisiu o možnosť čerpania prostriedkov z fondu solidarity.
"Suma sa momentálne spresňuje. Aj preto, že niektoré úseky v postihnutej oblasti ešte stále nie sú spojazdnené. My teraz len odstraňujeme následky na drevnej hmote a priebežne sa spresňujú škody na majetku," uviedol Jahnátek.
Podľa prvých medializovaných odhadov škody na zasiahnutej ploche 1000 hektárov boli najmenej milión eur.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood