Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Koalícia PS/Spolu chce zakázať poľovníctvo. Matečná je ostro proti

28-10-2019

Agrorezort upozorňuje na vážne riziká návrhu koalície PS/Spolu zakázať celoplošne poľovníctvo na Slovensku. Poľovníctvo plní významné verejnoprospešné funkcie pre krajinu a obyvateľov. Celoplošný zákaz poľovníctva by tak mal vážne dôsledky na občanov, poľnohospodárstvo, prírodu aj veterinárnu bezpečnosť Slovenska.

„Poľovníci plnia významné verejnoprospešné funkcie. Či už ide o ochranu pred nebezpečnými veterinárnymi ochoreniami alebo zabraňovanie rozširovaniu inváznych druhov zvierat, ktoré môžu ohroziť našu faunu. Poľovníci pomáhajú chrániť naše polia a lesy pred poškodením a zničením premnoženou zverou a udržiavajú rovnováhu medzi početnosťou zveri a jej prostredím. Poľovníctvo je významná súčasť našej histórie a tradícií. Poľovníci sa starajú o to, aby zver netrpela hladom či smädom a starajú sa o ňu a jej prostredie počas celého roka. Rozvíjajú taktiež poľovnícku kynológiu, im vďačíme za naše tri národné plemená a udržiavajú a rozvíjajú sokoliarstvo, ktoré sa nám len nedávno podarilo zapísať na Národný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. O to všetko by sme prišli. Návrh zakázať poľovníctvo z dielne koalície PS/Spolu preto považujem za absolútne scestný,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a podpredsedníčka SNS.

Poľovníci sú aj súčasťou tvorby a ochrany životného prostredia. Slovensko je jednou z krajín, vďaka ktorej sa darí zachovávať pôvodný genofond karpatského jeleňa. Práve vďaka starostlivosti našich poľovníkov sa pôvodnými karpatskými jeleňmi zo Slovenska zazverujú krajiny Karpát a celej Karpatskej kotliny. „Poľovníci  pomáhajú riešiť čoraz častejšie situácie, keď sa zver, najmä diviačia, dostáva do našich miest, na sídliská, do blízkosti ľudských obydlí. Zároveň pomáhajú riešiť situácie, keď dôjde ku kolízii zveri s autami, odstraňujú usmrtené telá zvierat. Taktiež čistia prírodu po nezodpovedných turistoch. Vytvárajú vetrolamy, zachraňujú zver počas poľnohospodárskych prác. Vytvárajú vodné zdroje najmä pre malú zver, čo je práve v dobe klimatickej zmeny o to dôležitejšie. A to všetko neraz na vlastné náklady a vlastnými rukami. V neposlednom rade spolupracujú s políciou pri odhaľovaní pytliakov, ale aj ľudí, ktorí ničia prírodu napríklad jazdou na štvorkolkách,“ zosumarizovala Bibiana Kapustová, riaditeľka odboru poľovníctva MPRV SR.

„SNS nedovolí, aby bolo poľovníctvo na Slovensku zakázané, pretože to poškodí nielen ľuďom, ale ohrozí to slovenskú prírodu, poľnohospodárstvo a potravinovú, veterinárnu bezpečnosť Slovenska. Je to hazard s našou krajinou. Chcela by som preto apelovať na zdravý rozum - Slovensko a jeho občania nie sú terárium, z ktorého si pán Wiezik a koalícia PS/Spolu môže robiť pokusné laboratórium ekologického aktivizmu,“ zdôraznila Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood