Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Konto pre „Zelenú naftu“ si vytvorilo cez 2 000 žiadateľov

06-08-2019

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) upozorňuje všetkých oprávnených záujemcov o získanie „Zelenej nafty“, že na zaregistrovanie a vytvorenie konta na portáli štátneho DataCentra zostáva čas už len do tohto piatku.

  • Kontá pre získanie Zelenej nafty si vytvorilo už cez 2 000 oprávnených žiadateľov
  • Najčastejšou chybou žiadateľov je uvedenie DIČ namiesto IČO
  • Záujemcovia o podporu zo Zelenej nafty 2019+ si musia vytvoriť konto na portáli štátneho DataCentra najneskôr do 9. augusta 2019

„Konto na štátnom DataCentre https://www.itms2014.sk si doteraz vytvorilo cez 2 000 oprávnených žiadateľov. Oprávnený žiadateľ, ktorý nebude mať po piatku 9. auguste zaregistrované konto, nebude môcť požiadať Pôdohospodársku platobnú agentúru o Zelenú naftu. Proces je totiž plne elektronizovaný. Chceme tiež upozorniť, že najčastejšou chybou žiadateľov pri registrácii je podľa kolegov uvedenie čísla DIČ namiesto IČO. Upozorňujeme preto žiadateľov, aby si dôsledne preštudovali podklady, ktoré sme vytvorili veľmi prehľadne, systémom presného postupu „krok za krokom“,“ vysvetlil Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Vytvoriť konto v štátnom DataCentre je možné už takmer mesiac, od 10. júla 2019. Podanie žiadosti o aktiváciu konta je nevyhnutným krokom na to, aby oprávnený poľnohospodár mohol o podporu zo „Zelenej nafty“ vôbec požiadať. „Ak má konto aktivované, po vydaní výzvy PPA v priebehu augusta na www.apa.sk bude môcť žiadateľ o čerpanie štátnej pomoci na toto podporné opatrenie vo forme úľav na environmentálnych daniach požiadať,“ dodal Juraj Kožuch. Bližšie informácie k podpornému opatreniu Zelená nafta sú dostupné na webstránke PPA v časti Podpory/Štátna pomoc/Výzvy.

„Zelená nafta“ je prvá systémová štátna podpora v agrosektore v histórii Slovenska, ktorá bude na 100 % realizovaná elektronicky. Oprávnení žiadatelia budú môcť z tohto systémového opatrenia získať celkovo 30 miliónov eur na podporu špeciálnej a špecializovanej rastlinnej a živočíšnej prvovýroby. V živočíšnej výrobe je podpora zameraná na chov hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní, ale aj hydiny. V rastlinnej výrobe ide predovšetkým o vybrané druhy ovocia, zeleniny, strukovín, okopanín, ale napríklad aj zemiaky či cukrovú repu. Nechýbajú ani olejniny ako mak či ľan. Podporené bude tiež pestovanie chmeľu, viniča či liečivých rastlín.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood