Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Obchodníci vyhnali ceny potravín do rekordných výšin

19-03-2019

V raste cien potravín za rok 2018 obsadilo Slovensko druhé miesto v celej Európskej únii. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) upozorňuje, že na takéto zdražovanie nebol žiadny relevantný dôvod a považuje to za zneužívanie dominantnej sily obchodných reťazcov, ktoré profitujú na úkor spotrebiteľov a dodávateľov.

  • V raste cien potravín obsadilo Slovensko v roku 2018 druhé miesto v EÚ, dôvod na to nebol
  • Zneužívanie dominantného postavenia obchodníkov na úkor spotrebiteľov a dodávateľov
  • Nepreukázalo sa, že januárový rast cien potravín spôsobil mimoriadny odvod pre reťazce

„Ceny potravín rástli na Slovensku v minulom roku v porovnaní s priemerom EÚ viac ako dvojnásobne rýchlejšie a obsadili sme neslávne druhé miesto. Na takýto dramatický nárast cien pritom nevidíme žiaden relevantný dôvod. Treba otvorene povedať, že na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov. Pritom toto zdražovanie nepremietajú do dodávateľských cien, kvôli čomu farmári a potravinári doslova živoria,“ upozornila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Priemerný nárast cien potravín v Európskej únii dosiahol minulý rok 1,9 % (v eurozóne 1,7 %), zatiaľ čo na Slovensku to bolo až 4,2%. „Obchodníci, analytici, ale aj niektorí politici sa snažia toto zdražovanie pripísať vládnym opatreniam, ale opak je pravdou. Najrýchlejšie rástli ceny v januári 2018, keď medziročný nárast dosiahol v našej krajine rekordných 7,3 %, kým v eurozóne to bolo len 1,7 %. V tomto období nebol zavedený žiadny mimoriadny odvod, žiadne dodatočné dane, žiadne nové príplatky za prácu. Napriek tomu rástli ceny potravín výrazne rýchlejšie ako ceny potravín v rámci  Únie,“ vysvetľuje Gabriela Matečná.

Agrorezort analyzoval aj januárový nárast cien potravín. „V médiách sme si mohli prečítať palcové titulky o tom, že za rekordným nárastom cien potravín je mimoriadny odvod pre obchodné reťazce, ale toto tvrdenie nebolo preukázané žiadnou relevantnou analýzou,“ vyhlásil Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR. „Nárast cien potravín začiatkom roka je každoročným javom, ktorého príčinou sú najmä koncoročné zľavy. V januári sa ceny dostávajú opätovne na pôvodnú úroveň, čo sa môže javiť ako nadmerné zdražovanie. Pravdou nie je ani tvrdenie, že január 2019 bol historicky rekordný. V minulosti nájdeme aj také príklady, kedy ceny v januári rástli aj o 4 percentá.“ V januári 2019 rástli najmä ceny ovocia z dovozu ako banány (25,5%), stolového hrozna (16,8%), mandarínok (12,4%). Veľký nárast nastal aj u zeleniny vrátane zemiakov (5,4%), i chleba a obilnín (4,2%).

Podľa Lapšanského sa mimoriadny odvod pre obchodné reťazce ešte ani nemohol naplno prejaviť, pretože najsilnejší hráči na trhu majú účtovné obdobie až od marca, teda zatiaľ odvod neplatia. Ani to však podľa neho nebude znamenať automatické zdražovanie potravín, pretože viaceré reťazce už avizovali zmrazovanie, resp. znižovanie cien. „Kľúčové obchodné reťazce majú na Slovensku dostatočne veľký profit na to, aby mimoriadny odvod nemuseli premietať do spotrebiteľských cien. Skôr naopak, nastal čas, aby sa spravodlivo podelili aj s poľnohospodármi a potravinármi,“ uzavrel Lapšanský.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood