Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerka Matečná navštívila pekárov a hydinárov, diskutovali o nekalých obchodných praktikách

20-04-2018

S nekalými obchodnými praktikami sa v praxi stretávajú farmári aj potravinári. Agrorezort v snahe vniesť do systému transparentnosť pripravuje novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Ministerka Gabriela Matečná na túto tému diskutovala so slovenskými potravinármi v Nitrianskom kraji počas návštevy hydinárne HSH vo Veľkom Záluží a pekárne Penam Slovakia v Nitre.

  • Slovenskí potravinári vítajú novelu zákona o nekalých obchodných praktikách
  • Najväčším problémom je predaj potravín pod výrobné náklady, dlhé lehoty splatností faktúr a rôzne skryté poplatky
  • Agrorezort dostal k novele zákona vyše 400 pripomienok, z toho približne polovica je od obchodníkov

„Slovenskí spotrebitelia majú to šťastie, že sa u nás vyrábajú kvalitné potraviny. Teší ma, že máme na Slovensku firmy, ktoré do celého procesu vkladajú pridanú hodnotu a vedia potraviny pripraviť zo slovenských surovín. Pretože práve tak podporujú farmárov a prvovýrobcov,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka počas návštevy potravinárskych prevádzok v Nitrianskom kraji.

Agrorezort tému lepšieho postavenia farmára presadzoval počas svojho predsedníctva v Rade v EÚ v roku 2016. Aktivity ministerky Gabriely Matečnej priniesli aj medzinárodný úspech. Európska komisia minulý týždeň predstavila smernicu zakazujúcu nekalé obchodné praktiky. Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan na pondelkovom rokovaní Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov zdôraznil, že smernica nadväzuje na prácu práve slovenského predsedníctva. Slovenský agrorezort pracuje aj na národnej legislatíve a pripravil novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, kde vytýčil až 44 nekalých obchodných praktík. „Práve prvovýrobcovia a spracovatelia sú najviac zraniteľní v celom systéme. Doplácajú na silu obchodných reťazcov, čo ohrozuje ich existenciu,“ dodala Gabriela Matečná s apelom na spotrebiteľov, aby v nákupných košíkoch uprednostňovali slovenských producentov.

Opatrenia agrorezortu pozitívne vnímajú aj samotní potravinári. „Svoje výrobné kapacity v súčasnosti využívame iba na cca 60 %. Dôvodom je dlhodobo nízky podiel slovenských výrobkov na trhu, ktorý nedosahuje ani 50%. Situácia v celom hydinárskom priemysle na Slovensku je veľmi vážna a kritická. Z toho dôvodu vítame ústretové kroky ministerstva pôdohospodárstva a systémové opatrenia na podporu a rozvoj výroby hydiny a vajec na Slovensku ako i novelu Zákona o neprimeraných podmienkach,“ povedal Timotej Husár, konateľ hydinárne HSH.

„Spoločnosť PENAM ako aj Rada pekárov SR, ktorá zastupuje 12 tisíc zamestnancov pracujúcich v pekárňach, víta návrh novely zákona č. 362/2012,“ skonštatoval aj Vladislav Baričák, riaditeľ pekárenskej divízie Penam Slovakia. „Veľmi oceňujeme tvrdší zákon o neprimeraných obchodných podmienkach, keďže pekári dlhodobo v obchodných vzťahoch zastávajú pozíciu slabšieho a často musia pristúpiť na podmienky, do ktorých ich odberateľ dotlačí. Pekári oceňujú aj jednu z noviniek, ktorú agrorezort predstavil, a to, že samotné ministerstvo by malo pri riešení problémov v obchodných vzťahoch, napríklad prerokúvaní potravinových kríz, vystupovať ako sprostredkovateľ. Veľmi pozitívne vnímame návrh skrátenia doby splatnosti faktúr zo 45 na 15 dní a zároveň oceňujeme aj snahu o elimináciu skrytých poplatkov, ktoré idú na úkor pekárov Najpozitívnejšie hodnotíme návrh zákazu uzatvorenia zmlúv, ktorých obsahom, by bol predaj výrobkov pod výrobné náklady, dodal V. Baričák.

„Neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch sú dôsledkom zneužívania ekonomickej sily jedného z účastníkov obchodného vzťahu, väčšinou na úkor dodávateľa. Prejavujú sa najmä formou rôznych peňažných alebo nepeňažných plnení dodávateľa nad rámec dohodnutej kúpnej ceny. Je to napríklad zľava z kúpnej ceny, skryté poplatky za marketing, jednostranne nevyvážené zmluvné vzťahy alebo platby za zaradenie do registra dodávateľov. Chceme tomu zabrániť a vytvoriť férovejšie podmienky pre dodávateľov potravín, ktorí sú neraz obrazne povedané vykosťovaní,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (nom. SNS).

Agrorezort dostal k novele zákona o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorých predmetom sú potraviny, 434 pripomienok, z toho skoro polovica je od dvoch subjektov podnikajúcich v potravinárskom obchode. Nasledovať budú rozporové konania. Zákon by mal byť predložený do parlamentu v prvom polroku. Predpokladaná účinnosť zákona je od 1.1.2019.

Navrhované znenie zákona aj zoznam pripomienok je možné nájsť tu:
https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2018/65

V prílohe pripájame aj STARŠIU TLAČOVÚ SPRÁVU k tejto téme a ZOZNAM NEPRIMERANÝCH PODMIENOK V OBCHODNÝCH VZŤAHOCH.

***

HSH, s.r.o.

Spoločnosť HSH bola založená v r. 1992 dvomi slovenskými majiteľmi, ktorí pôsobia vo firme do dnešného dňa. Ako prvá na Slovensku začala vyrábať a uvádzať na trh čerstvú vzduchom chladenú hydinu. Pred dvomi rokmi firma prešla veľkou modernizáciou a rekonštrukciou, kde boli zakúpené najmodernejšie plnoautomatické stroje. Spoločnosť sa vyznačuje aj bohatým sociálnym programom. Firma V súčasnosti zamestnáva 200 zamestnancov. Ročne spracováva 10 tisíc ton hydiny výlučne od slovenských producentov. Po 25 rokoch opätovne ako prvá na Slovensku začala vyrábať a spracovávať welfarovú hydinu pod označením Kráľovská hydina. Vyrába celú a porciovanú hydinu plus kompletný sortiment hydinových výrobkov ako sú párky, šunky, salámy, nátierky, klobásy. Všetky výrobky predáva pod Značkou kvality SK.

Penam Slovakia, a.s.

Firma vyrába zhruba 600 druhov výrobkov (tradičné chleby a bežné pečivo, výrobky z rady FIT a NATUR bez pridaných E-čiek, bezlepkové výrobky z rady VITACELIA). V ponuke sú aj Slovanské chleby, bohaté na tradičné suroviny, ako varené zemiaky a cícerové zrná; široký cukrárenský sortiment či balené múky. Penam u viacerých výrobkov získal Značku kvality SK. V spoločnosti pracuje 1300 zamestnancov. Na výrobu pekárenských výrobkov používa hlavne slovenské suroviny, ktoré boli dopestované a vyprodukované na Slovensku. Pri výrobe spracováva základnú pekárenskú surovinu múku, ktorá bola zomletá vo vlastných mlynoch a bola vyrobená z obilia dopestovaného na Slovensku, čo  pozitívne vplýva na zamestnanosť aj v agrorezorte. Spoločnosť ročne vyrába približne 43 tisíc ton pekárenských výrobkov a 120 tisíc ton mlynských výrobkov.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood