Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Rada EÚ rokovala o budúcnosti potravinárstva a poľnohospodárstva

20-03-2018

Dorovnanie výšky priamych platieb pre poľnohospodárov, to bola priorita, ktorú prezentovala ministerka Gabriela Matečná na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov. Nosnou témou zasadnutia bola diskusia o budúcnosti potravinárstva a poľnohospodárstva. Ministri poľnohospodárstva EÚ napokon spoločnú jednomyseľnú pozíciu nenašli. Dôvodom boli rozdielne názory na konvergenciu platieb.

  • Nosnou témou zasadnutia bolo prijatie Záverov Rady k Oznámeniu Európskej komisie o budúcnosti potravinárstva a poľnohospodárstva
  • Prioritou Slovenska bolo dorovnanie (konvergencia) priamych platieb
  • V konečne fáze Slovensko, Lotyšsko, Litva, Estónsko a Poľsko nepodporili Závery Rady z dôvodu, že sa do ich nepremietla konvergencia platieb

„Téma, o ktorej sme diskutovali, je pre budúcnosť slovenského poľnohospodárstva mimoriadne dôležitá. Spravodlivé financovanie je základným predpokladom pre posilnenie konkurencieschopnosti fariem, podporu lokálnej produkcie a celkovému posilneniu vnútorného trhu. Pre Slovensko je úplnou prioritou dorovnanie rozdielov priamych platieb, a to prostredníctvom mechanizmu urýchlenej konvergencie. Súčasná úroveň priamych platieb sa pre jednotlivé členské štáty líši, čím sú krajiny s podpriemernou výškou priamych platieb na hektár značne znevýhodnené. Slovensko je na úrovni 78% pod priemerom EÚ," uviedla Gabriela Matečná.

Podľa slovenskej ministerky občania Slovenska po štrnástich rokoch v Európskej únii očakávajú rovnaké podmienky pre všetky členské krajiny. „Keďže do Záverov Rady EÚ nebola premietnutá naša zásadná požiadavka, a tou bolo vyrovnanie priamych platieb, tento dokument sme nemohli podporiť," vysvetlila šéfka slovenského agrorezortu. Slovensko hlasovalo proti spolu s Poľskom, Litvou, Lotyšskom, Estónskom.

Dokument o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) po roku 2020 predstavila Európska komisia minulý rok. Hovorí o zachovaní prvého piliera, ale aj o podpore inovácií a digitalizácie, spravodlivej podpore príjmov, starostlivosti o životné prostredie, ako aj o posilnení sociálno-ekonomickej štruktúry vidieckych oblastí. Diskusie k SPP po roku 2020 sú už v plnom prúde. Momentálne je najočakávanejším dokumentom návrh podoby viacročného finančného rámca, ktorý by mal byť predložený už začiatkom mája. Následne, Komisia v priebehu leta predstaví legislatívne návrhy pre poľnohospodársku politiku.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood