Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerka Gabriela Matečná ku Dňu Zeme: Od kvality pôdy, vody a lesov závisí kvalita potravín a nášho zdravia

23-04-2016

(Bratislava, 23. apríla 2016) - Ministerka Gabriela Matečná pri príležitosti Dňa Zeme zdôrazňuje dôležitosť ochrany prírodného bohatstva. Od kvality pôdy a lesov závisí aj kvalita potravín a vody.

„Deň Zeme nám pripomína, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. „Musíme si uvedomiť našu závislosť na cenných daroch poskytovaných Zemou.“ Ministerka v tejto súvislosti upozorňuje na zhoršujúce sa životné prostredie, ktoré má negatívne dôsledky na zdravie ľudí. „Téma ochrany životného prostredia nesmie byť len akademickou debatou na medzinárodných fórach, pretože od toho závisí náš každodenný život.“ Agrorezort vníma tento sviatok cez ochranu poľnohospodárskej pôdy a tvorbu lesa ako zdroja života na našej planéte. To má v konečnom dôsledku priamy dopad na kvalitu potravín a vody.

Pre agrorezort sú téma ochrany pôdohospodárskej pôdy a lesov mimoriadne dôležité. Pôda je pre život nepostrádateľným, ale pritom obmedzeným a zničiteľným prírodným zdrojom. Slovenská republika eviduje ročne úbytok približne 1 300 ha poľnohospodárskej pôdy. Les je zásobáreň drevnej hmoty ako jedinej obnoviteľnej suroviny a zároveň plní dôležité funkcie pôdoochrannú a vodoochrannú, ale samozrejme aj zdravotnú a rekreačnú. „Ten štát je bohatý, ktorý má dostatočné zdroje kvalitnej pitnej vody. A zdroje pitnej vody budú len vtedy, keď budú zachované lesy,“ zdôraznila ministerka.

„Prioritou nášho rezortu na najbližšie obdobie bude podporovať zdravé potraviny a vrátane lokálnych producentov. To sa však nezaobíde bez ochrany pôdy, vody a lesov,“ uzavrela ministerka Gabriela Matečná.

Pri príležitosti Dňa Zeme ministerka symbolicky zasadila strom do novej aleje v miestnej časti Bratislava – Vrakuňa.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood