Aktuality

Pekárstvo je poznačené neférovými praktikami obchodníkov

18-09-2019

Pekárstvo je poznačené neférovými praktikami obchodníkov, ktorými trpia nielen pekári, ale aj kvalita pečiva. Najväčšej slovenskej pekárni pod jednou strechou Vamex v Košiciach sa napriek veľkému tlaku reťazcov podarilo zachovať tradičné receptúry výrobkov. Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode z dielne agrorezortu, ktorý v súčasnosti čelí sťažnostiam obchodníkov, považuje Vamex za zásadný krok k zlepšeniu vyjednávacieho postavenia pekárov na Slovensku.

  • Za súčasný stav pekárstva sú vo veľkej miere zodpovedné reťazce
  • Najväčšia slovenská pekáreň pod jednou strechou víta zákon na potieranie neférových praktík obchodníkov
  • Košičania zásobujú svojou produkciou takmer polovicu Slovenska

„Tlak obchodníkov na neustále znižovanie cien ruinuje nielen pekárov, ale aj kvalitu samotných produktov, na čo v konečnom dôsledku dopláca aj spotrebiteľ. Dnes už však máme zákonný nástroj, ktorými neférové obchodné praktiky vieme potierať. V máji vstúpil do platnosti zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý zabraňuje obchodníkom zneužívať svoju silnejšiu vyjednávaciu pozíciu. Je absurdné, že namiesto toho, aby sa konečne dostalo spravodlivosti potravinárom, ktorí dlhodobo a nedobrovoľne znášali vydieračské praktiky obchodníkov, sa cítia ukrivdení práve tí, ktorí tieto praktiky sami uplatňovali,“ uviedla na margo prešetrovania sťažností obchodníkov Európskou komisiou vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Pekárstvo je najkonkurenčnejším odvetvím tunajšieho potravinárstva, no zároveň výkonnostne najslabším. Za tento stav sú vo veľkej miere zodpovedné obchodné reťazce, ktoré dlhodobo nútili pekárov predávať pečivo pod ekonomicky oprávnené náklady. Takéto praktiky nový platný zákon vyslovene zakazuje, čo sa reťazcom nepáči.

„Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami je zásadným krokom k zlepšeniu vyjednávacieho postavenia nielen pekárov, ale všetkých slovenských výrobcov potravín,“ tvrdí Viktor Gumán, generálny riaditeľ košickej spoločnosti Vamex, ktorá je najväčšou slovenskou pekárňou pod jednou strechou. „Spomedzi štátov EÚ ide o najkomplexnejší právny predpis zameraný na zamedzenie používania nekalých obchodných praktík, ktoré sa, žiaľ, za uplynulú dekádu stali bežnou súčasťou života potravinárov. Veríme, že pri dôslednej realizácii zákonných opatrení dôjde k ekonomickému posilneniu potravinárov, z čoho bude prednostne profitovať zákazník – v podobe zvyšujúcej sa kvality potravín na Slovensku,“ poznamenal V. Gumán.

Pekárenská výroba Vamexu prešla dlhým vývojom od pečenia chleba v malých pekárňach až po súčasnú automatizovanú výrobu v jednej z najmodernejších pekární Slovenska. Rodinná spoločnosť s približne 300 zamestnancami spotrebuje mesačne viac ako 1 000 ton múky, denne vyprodukuje viac ako 200-tisíc rožkov a viac ako 20-tisíc klasických pšenično-ražných chlebov. Svojou produkciou zásobuje takmer polovicu Slovenska. Nosným produktom je chlieb, ktorý na rozdiel od iných priemyselných pekární pripravuje stále podľa tradičnej receptúry.

„Pekári boli častokrát nútení, aby reťazcom garantovali rovnakú cenu pečiva po celý rok. Toto sa stalo minulosťou. Požadovanie garantovanej ceny na dobu viac ako 60 dní sa od mája považuje za porušovanie zákona, za ktoré hrozí pokuta až do výšky 300-tisíc eur,“ vysvetlil Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Zákon vyšiel pekárom v ústrety aj tým, že skrátil splatnosť faktúr pri dodávke pečiva. Pekári totiž dodávajú do predajní reťazcov čerstvé pečivo aj niekoľkokrát denne a reťazce tak mali na účtoch peniaze za predané pečivo ešte v ten deň. „Zákon proti nekalým praktikám reťazcov preto upravil splatnosť faktúr pre pekárov na 15 dní. Neraz totiž dochádzalo k situáciám, že obchodník predal tovar ešte v ten deň, ale faktúru dodávateľovi zaplatil až 45. deň. Pekári tak vlastne úverovali obchodníkov, čo bolo absolútne neférové a nesprávne,“ dodal M. Lapšanský.