Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Veterinárni inšpektori našli produkty obsahujúce kontaminované holandské vajcia

17-08-2017

V hoteloch v Bratislave našli naši veterinárni inšpektori produkty, ktoré obsahovali holandské vajcia kontaminované pesticídom fipronil.

Prostredníctvom systému rýchleho varovania dostal 16.8.2017 Národný kontaktný bod na ŠVPS SR informácie o tom, že z rakúskej firmy bola do hotelových zariadení v Bratislave dovezená  pasterizovaná vaječná zmes pôvodom z Nemecka obsahujúca vajcia z Holandska.

„Vyzývam všetkých dodávateľov potravín, aby nehazardovali so zdravím našich obyvateľov a dôsledne preverovali zloženie a pôvod dovážaných potravín. Odporúčam, aby vsadili na overené produkty od overených dodávateľov, ideálne zo Slovenska, kde máme celý výrobný proces plne pod kontrolou od farmy až po obchod,“ vyhlásila Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Vyzvala slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín.

„Nameraná hodnota fipronilu v predmetnej pasterizovanej vaječnej zmesi až 5-násobne prekročila povolený limit. Dodávky sa uskutočňovali priebežne od 25.7.2017 do 11.8.2017. Spolu bolo dovezených 675 balení. Obsah jedného balenia je 1000 g,“ spresnil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Informácia bola ihneď odovzdaná kompetentnému orgánu - Úradu verejného zdravotníctva SR, pod ktorý patrí kontrola potravín v stravovacích zariadeniach.

Vajcia  s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Kontaminované vajcia sa už objavili v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu. Európska komisia  na túto tému pripravuje na september mimoriadny summit. Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

Ako správne nakupovať vajcia sa spotrebitelia dozvedia priamo na webovom sídle ministerstva: http://www.mpsr.sk/index.php?navID=385&id=11358


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood