Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Bruselské hlavné námestie bude zdobiť vianočný strom zo Slovenska

14-11-2016

Hlavné námestie v Bruseli bude tento rok počas vianočných sviatkov zdobiť jedľa zo Slovenska. Stane sa tak pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

„Slovensko má krásne lesy aj krásne stromy, ktorými sa nepochybne môžeme pochváliť aj v zahraničí,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. „Je pre nás veľkou cťou, že  bruselské hlavné námestie bude zdobiť práve nádherná jedľa zo Slovenska.“

O výber najvhodnejšieho exemplára sa postarali Lesy SR. „Spomedzi desiatok stromov sa do finále dostali dva. Voľba padla na 35-ročnú jedľu obrovskú z Horných Orešian pri Trnave,“ vysvetlil generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník. Strom má výšku 21,5 metrov. Majitelia pozemku sa rozhodli strom dať odstrániť pretože ohrozoval statiku budovy ako aj bezpečnosť ľudí. Jedľa však nevyjde navnivoč, ale stane sa z nej vianočný strom v hlavnom meste Európy.

„Príprava na transport stromu z Horných Orešian do Bruselu vôbec nebola jednoduchý proces,“ uviedol šéf Lesov SR Marián Staník. „Celú akciu sme začali približne o pol siedmej ukotvením vysokozdvižnej plošiny a žeriava, vysunutím ramena plošiny, upevnením gurtní o kmeň stromu a následným vysunutím ramena žeriava a dopnutím lana.“ Až potom nasledovala samotná stínka, prenos odrezaného stromu, obalenie, spúšťanie do vertikálnej polohy a naloženie na trajler. Celý proces trval viac ako štyri hodiny.

S myšlienkou prišiel slovenský veľvyslanec v Belgickom kráľovstve Stanislav Vallo, ktorý s touto iniciatívou oslovil bruselskú radnicu ešte začiatkom leta. Strom sa podarilo zabezpečiť vďaka aktívnej podpore zo strany Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Organizáciu prepravy nadrozmerného nákladu sponzorsky zabezpečili firmy LVD, LBT Trans a Universal Transport. "Slovensko prináša Vianoce do Bruselu," uviedol zástupca generálneho riadieľa belgickej firmy LVD Slovensko Miroslav Poliak, ktorá na slovenskom trhu pôsobí už dvadsať rokov. „Strom bude putovať po diaľniciach cez Čechy a Nemecko najmä v noci.“ Na Hlavné námestie Grande Place do Bruselu by sa mal strom dostať 17. novembra medzi 05:00 a 06:00 h, kým v meste nie je intenzívna cestná premávka. Slávnostné rozsvietenie vianočného stromčeka je naplánované na 25. novembra.

Jedľa obrovská (Abies grandis) je drevina pôvodne zo severozápadnej časti Severnej Ameriky. V Európe sa pestuje od roku 1831 v parkoch. Je to ihličnatý neopadavý strom, ktorý má vo vyššom veku širšiu korunu. Patrí medzi najväčšie ihličnaté stromy na svete. Ich výška môže dosiahnuť až 100 metrov.

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood