Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa stretla s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom k ochrane vody na ostrove Sihoť

19-04-2016

(Bratislava, 19. apríla 2016) – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná sa dnes stretla s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom. Hlavnou témou bola ochrana vodného zdroja a lužného lesa na ostrove Sihoť. Nasledovať budú stretnutia na odbornej úrovni s cieľom nájsť dlhodobé riešenie.

„Zachovanie ekologickej stability tohto územia a ochrana pitnej vody je pre mňa jednoznačnou prioritou,“ uviedla Gabriela Matečná. Ministerka sa okrem rokovania s primátorom hlavného mesta stretla aj s vedením Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

„Oceňujem, že sme otvorili diskusiu o budúcnosti ostrova Sihoť a hľadáme riešenie v téme, ktorú Bratislavčania vnímajú veľmi citlivo,“ uviedol na stretnutí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Vítam preto rozhodnutie ministerky pozastaviť ťažbu dreva. Je mojim cieľom chrániť zeleň v našom meste. S týmto cieľom vysádzame nové stromy, obnovujeme starú zeleň za novú, preto je takýto výrub na Sihoti pre nás neprípustný. K Sihoti treba pristupovať citlivo, veď len napríklad sprístupnenie ostrova pre cyklistov je neustále otvorenou témou,“ dodal primátor.

V súčasnosti stále nie je podpísaný záverečný protokol plánu starostlivosti o les na ostrove Sihoť na obdobie 2016-2025, čiže stále existuje priestor na nájdenie spôsobu hospodárenia tak, aby bol v prvom rade chránený vodný zdroj, ktorý zásobuje pitnou vodou tretinu hlavného mesta. Ministerka včera na tlačovom brífingu na ostrove Sihoť oznámila, že požiadala riaditeľa Lesov SR, aby zastavil ťažobnú činnosť na ostrove.

Ostrov Sihoť sa na účely zásobovania pitnou vodou využíva od roku 1886 pre mestské časti Karlova Ves, Devín a Staré Mesto. Vďaka geologickému zloženiu pôdnych a podložných vrstiev ostrova je voda na ňom ťažená jednou z najkvalitnejších na Slovensku a v strednej Európe. V súčasnosti sa na Sihoti nachádza 41 studní. Zároveň sa tam nachádza 148 kontrolných bodov. Na ostrove platí pásmo hygienickej ochrany 1. stupňa.

Na stretnutí okrem stanoviska mesta k ťažbe na ostrove Sihoť primátor Nesrovnal informoval ministerku Matečnú aj o snahe mesta chrániť vinohrady ako cenný priestor, ktorý treba zachovať pre Bratislavčanov a nie developerov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood