Aktuality

14/01/2015 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - december 2014

03/12/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - november 2014

31/10/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - október 2014

október 2014 (PDF, 0.13 MB)

21/10/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - september 2014

september 2014 (PDF, 0.16 MB)

16/09/2014 | Zázrivské vojky (CHZO) – chránené zemepisné označenie

V Úradnom vestníku Európskej únie bolo dňa 12. septembra 2014 uverejnené vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 963/2014 z 29. augusta 2014, ktorými sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisuje názov Zázrivské vojky (CHZO).

 

Označením "chránené zemepisné označenie" ako aj príslušným symbolom Európskej únie sa môže uvedený výrobok označovať po uplynutí 20 dní od uverejnia už spomínaného nariadenia.

 

Slovenská republika má týmto dňom zapísaných už šestnásť názov výrobkov v systéme „Politika kvality EÚ, v tomto prípade ide o chránené zemepisné označenie.

 

Okrem už spomínaného výrobku s názvom Zázrivské vojky (CHZO) má Slovenská republika zapísané názvy ako zaručená tradičná špecialita „Liptovská saláma“/„Liptovský salám“, „Spišské párky“, „Lovecký salám“/„Lovecká saláma“, „Špekáčky“/„Špekačky“, „Ovčí hrudkový syr – salašnícky“, „Ovčí salašnícky údený syr“, „Bratislavský rožok/ Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli“. Ako chránené zemepisné označenie má SR zapísané názvy „Skalický trdelník“, „Slovenská bryndza“, „Slovenský oštiepok“, „Slovenská parenica“, „Tekovský salámový syr“, „Zázrivský korbáčik“, „Oravský korbáčik“ a ako chránené označenie pôvodu  „Paprika Žitava/Žitavská paprika“.

 

Výrobok Zázrivské vojky je parený syr údený alebo neúdený tvaru nití s dĺžkou 10 – 70 cm a hrúbkou od 2 do 16 mm. Vyrába sa tradičným spôsobom – parením vykysnutého a čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním ručne, prípadne pomocou dvoch valcov s drážkami otáčajúcich sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky. Vytiahnuté a upravené vojky sa skupinovo ukladajú voľne alebo skrútene, prípadne v strede zviazané vojkou.

Zázrivské vojky (CHZO)
logo CHZO

03/09/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - august 2014

August 2014 (RTF, 0.12 MB)

25/08/2014 | Slávnostné odovzdávanie loga „chránené označenie pôvodu“

Pri príležitosti otvorenia 41. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex 2014 v Nitre dňa 21.8.2014  bolo z rúk ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR symbolicky odovzdané logo „chránené označenie pôvodu“ Združeniu šľachtiteľov, pestovateľov a spracovateľov koreninovej papriky - „Capsicum“, ktoré je prihlasovateľom názvu výrobku Paprika Žitava/Žitavská paprika.

 

V Úradnom vestníku Európskej únie bolo dňa 11. februára 2014 uverejnené vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 126/2014 z 5. februára 2014, ktorým sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapísal názov Paprika Žitava/Žitavská paprika (CHOP) a týmto rozšíril zoznam slovenských výrobkov zapísaných v registri chránených označení Európskej únie.

 

Zápis je výnimočný, keďže sa jedná o prvé „chránené označenie pôvodu“ pre Slovenskú republiku.

Slávnostné odovzdávanie loga „chránené označenie pôvodu“

25/08/2014 | Uverejnenie žiadosti Slovenskej republiky o zápis názvu výrobku „KLENOVECKÝ SYREC“ v Úradnom vestníku EÚ za účelom námietkového konania

Týmto uverejnením sa poskytuje právo vzniesť námietku proti žiadosti podľa článku 51 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1151/2012 (1).

 

Dátum zverejnenia:

15.8.2014

Námietkové konanie do:

15.11.2014

Názov:

„KLENOVECKÝ SYREC“

Označenie:

CHZO

Prihlasujúca krajina:

Slovenská republika

Opis:

Klenovecký syrec je polotvrdý zrejúci syr, údený alebo neúdený, v tvare bochníka s priemerom 10 – 25 cm, alebo hranola veľkosti 10 – 14 × 12 – 16 × 8 – 12 cm. Základnou surovinou na výrobu Klenoveckého syrca je ovčie mlieko alebo kravské mlieko s pridaním mliečnych kultúr vyizolovaných zo surového ovčieho mlieka. Výroba syra prebieha priamo na salaši, alebo na farme, tzv. salašnícky spôsob výroby, alebo v mliekarňach, tzv. priemyselná výroba. Povrch syra je uzavretý a má osobitnú mozaiku – je to do syra vtlačený kruh s priemerom 4 – 6 cm, v ktorom je kríž, alebo štvorlístok. Klenovecký syrec môže mať na povrchu jemnú kôru, alebo môže byť zafarbený na zeleno, alebo má farbu od popola z dreva. Hmotnosť Klenoveckého syrca je 1 – 4 kg.

Údený a neúdený syr sa odlišuje hlavne farbou a vôňou. Údený Klenovecký syrec má miene žltú až zlatožltú farbu, charakteristickú dymovú arómu a mierne vyšší obsah soli (o 1 %). Neúdený Klenovecký syrec je bielej až smotanovo-bielej farby bez dymovej vône. Štruktúra a konzistencia je v obidvoch druhoch rovnaká.

Farbené druhy (zelený alebo od popola z dreva) sú neúdené druhy.

Klenovecký syrec sa na trhu ponúka v potravinárskej fólii.

Link na zverejnený JD: OJ C 269/2

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52014XC0815(01)&from=SK

31/07/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - júl 2014

Júl 2014 (RTF, 0.05 MB)

14/07/2014 | VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 668/2014

Dňa 19. júna 2014 bolo v Úradnom vestníku EÚ uverejnené VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 668/2014 zo dňa 13. júna 2014, ktorým sa ustanovujú pravidlá uplatňovania nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1151/2012 o systémoch kvality pre poľnohospodárske výrobky a potraviny.

Týmto vykonávacím nariadením sa nahradzujú  nariadenia Komisie (ES) č. 1898/2006 a nariadenie Komisie (ES) č. 1216/2007.