Aktuality

31/01/2017 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - december 2016

16/01/2017 | Uverejnenie žiadosti Slovenskej republiky o zápis názvu výrobku „STUPAVSKÉ ZELÉ“ v Úradnom vestníku EÚ za účelom námietkového konania

Týmto uverejnením sa poskytuje právo vzniesť námietku proti žiadosti podľa článku 51 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1151/2012 (1).
 

Dátum zverejnenia:

7.1.2017

Námietkové konanie do:

7.4.2017

Názov:

„STUPAVSKÉ ZELÉ“

Označenie:

CHOP

Prihlasujúca krajina:

Slovenská republika

Opis:
 

Výrobok „Stupavské zelé“ je spracovaný výrobok – kyslá kapusta, ktorý sa získava mliečnym kvasením surovej kapusty (bielej) vypestovanej vo vymedzenej zemepisnej oblasti, bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Narezaná kapusta sa vrství, solí a „šľape“ v sudoch z dreva alebo iného materiálu vhodného pre styk s potravinami. Kvasenie prebieha v prirodzenom vonkajšom prostredí pri teplotách do 25 °C. Množstvo soli a „šľapanie“, ktorým sa vytláča zo suda prebytočný vzduch a šťava, zabezpečujú, že „Stupavské zelé“ zostane pružné a chrumkavé. Vlastnosti výrobku sú získané prirodzeným mliečnym kvasením.
 

Výrobok sa na trh dodáva v surovom stave.
 

Vzhľad:

 

najemno narezaná kapusta (rezanka, rezance hrúbky 1,2 až 2 mm)

Farba:

 

biela až žltkastá; nesmie byť šedá alebo slabo červená

Konzistencia:

 

jemne narezaná, pružná, chrumkavá, nesmie byť mäkká

Vôňa:

 

mliečno kyslá po fermentovanej kapuste bez cudzích pachov

Chuť:

 

jemne slaná a kyslá bez cudzích príchutí

Zloženie:

 

narezaná kapusta, soľ (max. 3 %)

Obsah pevného podielu:

 

min.70 %


Link na zverejnený JD: OJ C 2017/C 5/06

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52017XC0107(02)&from=SK

01/12/2016 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - november 2016

02/11/2016 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - október 2016

27/10/2016 | Oznam

Uverejnenie žiadosti Slovenska o zmenu a doplnenie podľa článku 50 ods. 2 písm. b) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1151/2012 o systémoch kvality pre poľnohospodárske výrobky a potraviny  v Úradnom vestníku EÚ za účelom námietkového konania – ZMENA zápisu ZTŠ bez výhrady názvu na ZTŠ s výhradou názvu

 

Dátum zverejnenia:

21.10.2016

Námietkové konanie do:

21.01.2017

Názov:

„OVČÍ HRUDKOVÝ SYR – SALAŠNÍCKY“ - žiadosť o zmenu a doplnenie podľa čl. 50 ods. 2 písm. b) nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1151/2012

Označenie:

ZTŠ

Prihlasujúca krajina:

Slovensko

 

Opis:

„Ovčí hrudkový syr – salašnícky“ je syr, ktorý je vyrobený z čerstvého ovčieho mlieka na salaši a svoju charakteristickú chuť nadobúda tradičným technologickým postupom počas jeho fermentácie a jeho ručným tvarovaním do formy hrudky.

 

Fyzikálne vlastnosti:

  • guľovitý tvar, hruda,
  • veľkosť – hmotnosť do 5 kg;
 

Chemické vlastnosti:

  • sušina najmenej 40 % hmotnostných,
  • tuk v sušine najmenej 50 % hmotnostných,
 

Mikrobiologické kritériá:

Obsahuje spektrum mikroorganizmov najmä:

Acidogénne mikroorganizmy – Streptococcus lactis, Leuconostos mesenteroides, Laktobacillus casei, Laktobacillus plantarum, Kvasinky a plesne – Torulopsis candida, Geotrichum candidum, Geotridum casei;

 

Organoleptické vlastnosti:

  • povrchový vzhľad: povrch suchý, neporušený, čistý, mierne okôrený na reze s menšími dierkami a ojedinelými malými trhlinkami,
  • farba: na povrchu biela až žltkastá, na reze biela so slabým odtieňom do žlta,
  • chuť a vôňa: chuť jemná, mierne kyslá, čistá, typická pre výrobok z ovčieho mlieka,
  • konzistencia: pevná a pružná.
  • kyslosť – hodnota pH 5,2 – 4,9;

 

Link na zverejnený JD: OJ 2016/C 388/06)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016XC1021(02)&from=SK

 

Dátum zverejnenia:

21.10.2016

Námietkové konanie do:

21.01.2017

Názov:

„OVČÍ SALAŠNÍCKY ÚDENÝ SYR“ - žiadosť o zmenu a doplnenie podľa čl. 50 ods. 2 písm. b) nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1151/2012

Označenie:

ZTŠ

Prihlasujúca krajina:

Slovensko

 

Opis:

„Ovčí salašnícky údený syr“ je vyrobený z čerstvého ovčieho mlieka, spracovaný na salaši, údený a často mávajúci špecifický tvar (srdce, kohútov alebo iných zvierat, pologúľ).

 

Fyzikálne vlastnosti:

 

  • má rôzny tvar, najčastejšie ako hrudka, alebo ak pri výrobe bola použitá forma v tvare: pologuľovitý, alebo znázorňujúc rôzne zvieratá alebo v tvare srdiečka,
  • hmotnosť: je rôzna od 0,1 kg až po 1 kg.

 

Chemické vlastnosti:

  • množstvo sušiny najmenej 40 % hmotnostných,
  • množstvo tuku v sušine najmenej 50 % hmotnostných
  • NaCl max. 25 000 mg/kg.

Mikrobiologické kritériá:

Obsahuje spektrum mikroorganizmov najmä: Acidogénne mikroorganizmy – Streptococcus lactis, Leuconostos mesenteroides, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, kvasinky a plesne – Torulopsis candida, Geotrichum candidum, Geotrichum casei.

 

Organoleptické vlastnosti:

 
  • povrchový vzhľad: povrch suchý a pevný, neporušený, okôrený, môže mať aj malé škvrny po dyme, bez dechtových usadenín,
  • farba na reze – nažltlá až žltá, na povrchu – nahnedlá až slabo gaštanová,
  • vôňa a chuť: vôňa po dyme, chuť má jemnú, mierne nakyslú,
  • konzistencia: pevná a tuhá na reze s menšími dierkami ojedinele malými trhlinkami.

 

Link na zverejnený JD: OJ 2016/C 388/07

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016XC1021(03)&from=SK

 

30/09/2016 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - september 2016

31/08/2016 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - august 2016

01/08/2016 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - júl 2016

06/07/2016 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - jún 2016

01/06/2016 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - máj 2016