Riziko pre verejné zdravie súvisiace s prítomnosťou Bacillus cereus a ostatných Bacillus spp. v potravinách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vypracoval vedecké stanovisko k riziku na verejné zdravie súvisiace s prítomnosti Bacillus cereus, a ostatných Bacillus spp.. Stanovisko zahŕňa aj posúdenie Bacillus thuringiensis, ktoré v stanovisku z roku 2005 nebolo posúdené. Cieľom tohto stanoviska bolo: (i) poskytnúť aktualizované informácie o patogenite, faktoroch virulencie rodu Bacillus spp. (okrem B. anthracis) a špecificky zhodnotiť riziko pre verejné zdravie ľudí vyplývajúce z prítomnosti B. thuringiensis v potravinách; (ii) poskytnúť prehľad mikrobiologických metodík slúžiacich na odlíšenie druhov v rámci rodu Bacillus spp.; (iii) poskytnúť prehľad existujúcich informácií o prirodzenom výskyte B. thuringiensis a ďalšie.
Viac informácií nájdete na webovom sídle EFSA na adrese: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4524/full