Facebook Statistics
Značka Kvality

Rokovanie s p. Mohamedom Hakiem Al-Robaiee, veľvyslancom Irackej republiky v Bratislave

29-01-2014

Bratislava, 27. január 2014

Dňa 27. januára 2014 rokoval na Veľvyslanectve Irackej republiky v Bratislave Juraj Kiesel, vedúci oddelenia bilaterálnej a ekonomickej spolupráce odboru zahraničnej koordinácie MPRV SR s veľvyslancom Irackej republiky v Bratislave Mohamedom Hakiem Al-Robaiee. Stretnutie sa uskutočnilo predovšetkým za účelom dohodnutia podmienok a konkretizácie obsahu plánovaného memoranda o spolupráci v oblasti poľnohospodárstva medzi Irackou republikou a Slovenskou republikou.

V spoločnej diskusii bola navrhnutá okrem iného spolupráca v oblasti exportu agropotravinárskych produktov, spolupráca v oblasti know-how v rastlinnej a živočíšnej výrobe, vo výrobe poľnohospodárskych strojov a agropotravinárskych technológií, know how v oblasti lesného hospodárstva, veterinárnej starostlivosti či vodohospodárstva, spolupráca v oblasti vedy, výskumu a odborného vzdelávania.

Veľvyslanec uviedol, že má záujem spoluprácu so Slovenskom zreálniť, pretože doterajšie povedomie o Slovensku v Iraku je minimálne. Povedal, že jeho snahou je rozšíriť spoluprácu medzi SR a Irackou republikou predovšetkým v oblasti agropotravinárskeho rezortu, ktorý je základom rozvoja každej krajiny najmä pokiaľ ide o zabezpečenie sebestačnosti potravinami. Slovensko možno v Iraku zviditeľniť napr. návštevami poľnohospodárskych výstav v Iraku,  alebo spoločnými aktivitami v rôznych formách spolupráce ako na inštitucionálnej tak aj podnikateľskej úrovni.

Za najlepší predpoklad budúcej spolupráce boli počas diskusie navrhnuté konkrétne stretnutia v inštitúciách a  subjektoch agropotravinárskeho rezortu, osobné návštevy spoločností, firiem a príslušných inštitúcií, napríklad irackou podnikateľskou delegáciou, na základe ktorých získa partnerská strana objektívne informácie, ktoré môžu byť podkladom pre rokovania na úrovni vedenia rezortov.

Po podpísaní memoranda bude odbor zahraničnej koordinácie spolupracovať s Veľvyslanectvom Irackej republiky a agentúrou SARIO na príprave podnikateľských misií na Slovensko ako aj do Iraku.

Návrh memoranda bol na základe pripomienkového konania s jednotlivými sekciami MPRV SR vypracovaný a zaslaný na vyjadrenie irackej strane.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Platformy pre brexit
Bestslovakfood