Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Vojenský čin roka

22-06-2015

M. Glváč: Vojaci aj v minulom roku dokázali, že sú tu pre občanov Slovenskej republiky

(Bratislava, 22. júna 2015) - Vojaci aj v minulom roku dokázali, že dokážu byť v správnom čase na správnom mieste a pomôcť tam, kde je to potrebné. Zhodnotil to minister obrany SR Martin Glváč po tom, ako rezort obrany vyhlásil laureátov 18. ročníka ankety Vojenský čin roka.

„Dnes sme tu mali možnosť vidieť príbehy, v ktorých bolo veľa ľudskosti a mňa teší, že vojaci aj takýmto spôsobom dokazujú, že sú tu pre občanov Slovenskej republiky,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

Náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milana Maxima teší každá udalosť, kedy sa príslušníci Ozbrojených síl SR ukážu na verejnosti ako správni chlapi. „Vojaci totiž nie sú vycvičení len k tomu, aby ničili, ale aj k tomu, aby pomáhali, či už našim občanom, alebo v zahraničných operáciách. Preto ja takéto skutky a činy nepovažujem za nič výnimočné. Je to to, čo my vojakom vštepujeme a očakávame od nich,“ povedal genpor. Maxim.

V kategórii „záchrana života“ si dnes ocenenie prevzal plk. Ján Bujňák za svoju pohotovú pomoc ranenému, ktorého zasiahol počas pohrebu blesk. Poskytol mu prvú predlekársku pomoc, čím mu zachránil život. „Vojenský čin roka je výbornou príležitosťou ako vojenskej aj civilnej verejnosti ukázať, čo všetko sú vojaci ochotní urobiť, a preto moje poďakovanie patrí aj autorom tejto ankety,“ zdôraznil po tom, ako si prevzal svoje ocenenie..

Príslušníci Ženijného práporu Sereď sa za pomoc Domovu sociálnych služieb pre deti a dospelých Šoporňa – Štrkovec stali laureátmi v kategórii „pomoc verejnosti“. „Do domova chodím veľakrát aj cez víkend, pretože klientov zariadenia beriem ako svoju druhú rodinu. Pri nich som si uvedomila, že ja zdravý človek problémy nemám, majú ich tí, ktorí sú chorí,“ uviedla rtm. Ľubica Falťanová, ktorá cenu za prápor prevzala z rúk ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka.

Za dlhoročnú spoluprácu s rezortom obrany pri propagácii vojenskej histórie si kategórií v „priateľ armády“ ocenenie prevzal Stanislav Mičev – riaditeľ Múzea Slovenského národného povstania. „Slovenské národné povstanie je drahokamom vojenskej histórie, keď Slováci dokázali povedať „nie“ tomu zlu, ktoré tu bolo. A túto históriu si musíme pripomínať, preto som rád, že Ozbrojené sily SR sú pri šírení týchto myšlienok našim strategickým partnerom a tak to aj zostane,“ zdôraznil.

Špeciálne ocenenie pamätnú medailu ministra obrany 3. stupňa si z 18. ročníka ankety odniesla redaktorka TV Joj Veronika Tóthová, autorka dokumentu, ktorý  je unikátnou rekonštrukciou atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Cenu jej ministerstvo obrany udelilo za rozvoj vojenskej osvety a tradícií v audiovizuálnej tvorbe. „Nemám ten pocit, že sem úplne patrím. Príbehy, ktoré sme dnes videli, ako dokážete pomôcť, keď vás ľudia potrebujú, to je to, čo si zaslúži ocenenie. Ja som rada, že ste môj film videli, že tu s vami môžem byť, ale tento deň patrí dnes vám,“ povedala Veronika vojakom.

Anketu Vojenský čin roka iniciovala pred 18. rokmi redakcia armádneho vysielania Slovenského rozhlasu. Jej cieľom je spoločensky a morálne oceniť ľudí, ktorí niekomu nezištne pomohli.
Text a foto: MO SR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood