Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Podpora ovčiarstva sa rozvíja aj na území Žilinského kraja

01-06-2015

(Bratislava 1. jún 2015) Ovčiarstvo sa v Žilinskej župe spája s dlhodobou tradíciou a rozvíja sa aj vďaka podpore krajskej samosprávy. „Chov oviec sa priamo hodí do hornatého prostredia v Žilinskom kraji, ktorý bol už historicky prispôsobený na túto činnosť a teší ma, že sa nám darí aj v dnešnej dobe rozvíjať ovčiarske tradície. Spolupracujeme aj s Občianskym združením Bačova cesta, ktoré združuje salaše v Žilinskom kraji a snaží sa chov oviec zachovávať naďalej,“ uviedol predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Chov oviec sa darí v Žilinskom kraji zachovávať aj prostredníctvom družstiev a fariem, ktoré v župe pôsobia. Významnou podporou rozvoja ovčiarstva sú v tomto prípade finančné prostriedky získané z eurofondov prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Spolu so žilinským županom sa minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek zúčastnil v piatok 29. 5. 2015 návštevy Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce, kde informoval o zvýšení finančnej podpory na chov oviec ako nenahraditeľného zdroja kvalitného mlieka.

„Záujem o ovčie mlieko a jeho výrobky je stále vysoký, a som preto rád, že tento rok sa nám podarilo zvýšiť podporu na jednu dobytčiu jednotku na 500 kilogramov živej váhy v porovnaní s minulým rokom približne o 30 % na 169 eur. Samozrejme, nestačí podporiť len samotný chov, ale je potrebné dať prostriedky aj do modernizácie, aby mohli poľnohospodárske podniky využiť svoju konkurencieschopnosť aj prostredníctvom moderných technológií a moderných zariadení. Na nové programovacie obdobie sme preto zvýšili čiastku na modernizáciu fariem na 229 miliónov eur,“ uviedol Ľ. Jahnátek. Poľnohospodárske družstvá sa tak budú môcť uchádzať o prostriedky v rámci podpory chovu oviec už od druhého polroku 2015, kedy začnú prvé výzvy cez Program rozvoja vidieka SR 2014-2020.

Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce, ktoré v minulom programovacom období začalo rekonštrukciu desiatich hydinárskych hál a piatich ovčínov v hodnote 430-tisíc eur, má v regióne Liptova svoje významné miesto a zameriava sa predovšetkým na chov oviec, výrobu a predaj ovčích výrobkov priamo z dvora. „Ovčie syry, bryndza, nátierky, jogurty, parené syry, nite, uzlíky a ďalšie naše produkty, ktoré si vyrábame sami v našej mliekarni, majú Značku kvality SK a zároveň sa môžu pochváliť označením Zlatá ovca 100-percentný ovčí výrobok,“ vysvetlila predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce Anna Kováčiková. Počas prehliadky družstevného areálu predviedli pracovníci ukážky strihania, kŕmenia a dojenia oviec a tiež výrobu ovčej parenice a syra.

ZDROJ: ŽSK


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood