Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek rokoval s generálnym riaditeľom DG SANTE Ladislavom Mikom

29-05-2015

(Bratislava 29. mája 2015) Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa pracovne stretol s generálnym riaditeľom DG SANTE Ladislavom Mikom. Cieľom rokovania bolo hodnotenie doterajšej spolupráce ministerstva s riaditeľstvom, ktoré je zodpovedné za bezpečnosť potravín, ich kontrolu a vysledovateľnosť z farmy na stôl, ako aj za zdravie a ochranu spotrebiteľa.

Minister Ľ. Jahnátek zdôraznil: „Bezpečnosť potravín a témy s ňou spojené sú jednoznačnou prioritou Slovenskej republiky.“ Pripravenosť kontrolného systému EÚ ako celku v prípade krízy je jednou z priorít DG SANTE pod vedením nového komisára, pretože kľúčom k úspešnému riadeniu krízy na úrovni EÚ je nadčasová a účinná spolupráca medzi EÚ a členskými štátmi v oblastiach bezpečnosti potravín, zdravia zvierat, zdravia rastlín ale i podvodných praktík. Slovensko s uvedenou iniciatívou plne súhlasí a aktívne sa zapája do týchto iniciatív. Generálny riaditeľ L. Miko uviedol: „Vysoko hodnotím úroveň úradnej kontroly na Slovensku, jej priame riadenie a vysokú efektivitu vždy v súlade s komunitárnym právom. Oceňujem tiež, že Slovensko napriek vážnym sekundárnym dopadom ruského embarga na dovoz potravín z EÚ nepristúpilo k diskriminačným opatreniam, naopak siahlo opäť k efektívnej úradnej kontrole potravín.“

Minister Jahnátek tiež privítal iniciatívu Komisie v oblasti revízie všeobecného potravinového práva daného nariadením 178/2002, ktoré by sa malo  prispôsobiť potrebám moderného potravinového reťazca a do ktorého je nevyhnutné zapracovať definíciu potravinového podvodu, poprípade nekalých praktík  pri  výrobe potravín, ktoré v súčasnej dobe v európskej, ako i v slovenskej legislatíve chýba. Zdôraznili, že EÚ ako i členské štáty nemôžu dovoliť, aby lacné nevyhovujúce produkty z tretích krajín zničili fungovanie jednotného EÚ trhu, ktorý je založený na vysokej  úrovni ochrany a dôvery spotrebiteľa a tiež podnikania, ktoré dodržuje právo. Predstavitelia sa nevyhli ani otázke GMO. Vzájomná výmena názorov sa týkala aj povinného označovania  krajiny pôvodu. V tejto súvislosti minister Jahnátek ocenil podporu DG SANTE a priebeh diskusií práve za prítomnosti p. Mika pokiaľ išlo o notifikáciu národnej legislatívy o dobrovoľnom označovaní pôvodu slovenských potravín v minulom roku.

„Požiadavka slovenského spotrebiteľa na poznanie pôvodu potravín je legitímna a súvisí s vysokým podielom zahraničných potravín na slovenskom trhu a tiež s mnohými škandálmi v súvislosti s potravinami, ktoré však nemali pôvod na Slovensku. Preto podporujeme tradičnú výrobu kvalitných potravín“ konštatoval minister Jahnátek. Vynikajúca spolupráca s p. Mikom mimoriadne uľahčila novelizáciu existujúceho nariadenia vlády č. 360/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu. Minister Jahnátek a GR Miko sa na záver spoločného stretnutia zhodli, že vzájomné konzultácie a úzka spolupráca na báze odborného prístupu sú mimoriadne prospešné pre obe strany a prinášajú výborné výsledky v tak dôležitej oblasti, akou sú bezpečnosť potravín a ochrana spotrebiteľa.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood