Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Prehodnotenie používania chlorofilínov ako potravinových aditív

15-05-2015

Chlorofilíny E(140(i)) sa získavajú zmydelnením roztoku extraktu zo zdrojov akými sú tráva, lucerna a žihľava. Tieto zdroje by nemali byť považované za jedlý rastlinný materiál alebo potravu pre ľudí. Chlorofilíny predstavujú 90% farbiacich látok v potravinovom aditíve E 140 (ii)), zvyšok pozostáva z iných pigmentov ako napríklad karotenoidy, spolu s olejmi, tukmi a voskami odvodenými od zdrojového materiálu.

Panel považuje za nevyhnutné dôkladne prezrieť definície a totožnosť E 140 (ii) z dôvodu adekvátnej charakterizácie potravinových aditív E 140 (ii), ktoré sa vyskytujú na trhu. Toto tiež umožní vhodné vyhodnotenie bezpečnosti, ak budú dostupné relevantné štúdie o expozícii spotrebiteľov tejto zlúčenine. Vzhľadom na absenciu relevantných údajov ADME a údajov o toxicite a pretože chlorofilíny E 140 (ii) nie sú ani prírodnými zložkami bežnej stravy, ani metabolitmi ľudských chlorofilov, Panel ANS dospel k záveru, že nie je možné vyhodnotiť bezpečnosť chlorofilínov E 140 (ii) ako potravinových aditív.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood