Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Prehodnotenie používania chlorofilov ako potravinových aditív

15-05-2015

Chlorofily E 140 (i) boli dávnejšie prehodnocované spojenou expertnou komisiou FAO/WHO pre potravinové aditíva. Špecifikácie by mali byť aktualizované, aby adekvátne pokrývali chlorofily pretože momentálne je do 90)% extraktu neidentifikovaného a chlorofily môžu byť získané zo zdrojov, ktoré by nemali byť považované za bežne jedlé rastlinné materiály alebo potraviny (tráva, lucerna, žihľava) pre ľudí. Na základe pôvodu chlorofilov Panel tiež dospel k záveru, že údaje o pesticídoch, mykotoxínoch a ostatných zložkách s biologickou aktivitou (fytoestrogény, fytotoxíny a alergény) by mali byť zahrnuté v špecifikácii a ich hodnoty by mali byť udržiavané tak nízke ako je len možné, aby sa zabránilo možným vedľajším účinkom (alergenocita, endokrinné účinky). Panel ANS v stanovisku uvádza, že používanie chlorofilov ako potravinových aditív v sledovaných hodnotách nepredstavuje bezpečnostné riziko.

 

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood