Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Stanovisko k pripomienkam Cypru na uvedenie GM klinčekov SHD-27531-4 na trh

11-11-2014

Vedecké stanovisko o námietkach členského štátu k oznámeniu (odkaz C/NL/13/01) o uvádzaní na trh geneticky modifikovaného klinčeka SHD-27531-4 s modifikovanou farbou, na dovoz rezaných kvetov na okrasné účely, v súlade s časťou C Smernice 2001/18/ES od Suntory Holdings Limited.

Európska Komisia požiadala Vedecký Panel pre geneticky modifikované organizmy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), aby vyriešil námietky Cypru k uvedeniu na trh geneticky modifikovaných (GM) klinčekov SHD-27531-4. GM rezané karafiáty, s modifikovanou farbou okvetných lístkov, sú určené na dovoz a distribúciu v rámci Európskej únie iba na okrasné účely. EFSA GMO Panel odpovedal na námietky Cypru, s prihliadnutím na dostupné informácie a obmedzené zamýšľané použitie karafiátov SHD-27531-4. Po prvé, GMO Panel dospel k záveru, že šírenie klinčekov SHD-27531-4 jednotlivcami sa nedá vylúčiť. Ak by však k tomu došlo, karafiát SHD-27531-4 by nemal vykazovať žiadny potenciál pre vyššiu schopnosť prežitia, odolnosti a zaburinenia v porovnaní s jeho rodičovskej línie. Po druhé, GMO Panel sa domnieva, že potenciál šírenia peľu z GM karafiátov SHD-27531-4 pomocou rodu Lepidoptera na voľne žijúce druhov Dianthus nemôže byť eliminovaný, ale je to vysoko nepravdepodobné, a ak k tomu dôjde, je veľmi nepravdepodobné, že môžu vzniknúť životaschopné hybridy, ktoré by boli schopné prežiť a mali by za následok nepriaznivé účinky na životné prostredie. Po tretie, vzhľadom k veľmi nízkemu potenciálu pre hybridizáciu a/alebo produkciu semien (GM) karafiátov, GMO Panel dospel k záveru, že génový transfer vnesených génov z rastliny na rastlinu je veľmi nepravdepodobný, a ak by k nemu prišlo, je nepravdepodobné, že by došlo k produkcii životaschopných semien, ktoré by viedli k nepriaznivým účinkom na životné prostredie.

Celý dokument je dostupný na webovom sídle EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3878.htm?utm_source=alerts&utm_medium=email&utm_content=all&utm_campaign=aih

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood