Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Domáci i zahraniční zamestnávatelia na JobExpo ponúkajú prácu pre 13.000 ľudí

29-04-2014

(Nitra, 29. apríla 2014) – Vyše stovky slovenských a 16 zahraničných zamestnávateľov ponúkajú záujemcom o prácu 13.000 reálnych pracovných miest. Dvojdňový veľtrh pracovných príležitostí JobExpo 2014 sa dnes začal na výstavisku Agrokomplexu v Nitre. Veľtrh nie je určený len pre nezamestnaných, ktorí si hľadajú prácu, ale aj pre generáciu vstupujúcu na trh práce v budúcnosti, alebo sa chystá na prípravu povolania, skonštatovala Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré je organizátorom podujatia.

Premiér Robert Fico počas otvorenia veľtrhu povedal, že stále platí strategický cieľ vlády dosiahnuť do roku 2016 nezamestnanosť na úrovni priemeru eurozóny, ktorá sa dnes pohybuje okolo 12 %. „V marci minulého roka bola nezamestnanosť na Slovensku zhruba 14,7 %, dnes môžeme hovoriť o nezamestnanosti pohybujúcej sa na úrovni 13,3 %,“ skonštatoval.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera vývoj v eurozóne nie je taký priaznivý ako na Slovensku. V decembri minulého roka bola nezamestnanosť v eurozóne 11,8 %, dnes sa blíži k hranici 12,5 %. „Je tam úplne iný trend ako na Slovensku a bol by som rád, keby sme v tomto trende zotrvali,“ povedal. Podľa premiéra Fica bude prínosom pre Slovensko aj projekt Iniciatíva pre mladých ľudí, ktorý vzniká v spolupráci s Európskou úniou. „Na jeho realizáciu budeme môcť použiť okolo 200 miliónov eur. Mladým ľuďom bez práce chceme garantovať, že budú mať určité možnosti nájsť si prácu do štyroch mesiacov alebo pokračovať v štúdiu, rekvalifikovať sa alebo mať možnosť získať prax,“ skonštatoval.

Prezentačné stánky vystavujúcich škôl navštívil aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Zaujímal sa hlavne o školy, ktoré vychovávajú budúcich poľnohospodárov.

Na veľtrhu práce sa okrem domácich a zahraničných zamestnávateľov prezentujú aj poskytovatelia neštátnych služieb zamestnanosti a európski partneri verejných služieb zamestnanosti. Jednotlivé subjekty ponúkajú okrem pracovných príležitostí aj poradenstvo pre oblasť slovenského a európskeho trhu práce. Vzdelávacie agentúry poskytujú širokú paletu služieb od poradenstva cez testovania až po hodnotenie osobnosti a mäkkých zručností. Veľtrh práce je spojený so XVI. medzinárodnou burzou práce EuropeanJobDays 2014 a XXII. ročníkom predajnej výstavy výrobkov žiakov Stredných odborných škôl Mladý tvorca.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood