Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

V škôlkach pribudnú tisíce miest

03-11-2016

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka spúšťa výzvu na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Vyčlenených je spolu 79,8 milióna eur. Pre škôlkarov pribudnú tisíce miest.

„Uvedomujeme si akútny nedostatok miest v škôlkach. Dnešným dňom preto spúšťame výzvu, vďaka ktorej pribudnú tisíce nových miest,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. Prostriedky v novej výzve budú slúžiť na výstavbu nových objektov materských škôl, rozširovanie kapacít existujúcich objektov, stavebno-technické úpravy objektov a areálu, obstaranie materiálno-technického vybavenia a zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov.

„Rozvoj vidieka je popri poľnohospodárstve najväčšia priorita nášho rezortu, čoho dôkazom je aj suma 1,3 mld. eur vyčlenená na integrovaný regionálny operačný program,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. „Do diskusie o novej podobe výziev sme v oveľa väčšej miere zapojili regióny.“ Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v poslednej dobe odložilo spustenie viacero výziev a rozhodlo sa ich prehodnotiť. Cieľom bolo lepšie nastavenie parametrov tak, aby spĺňali požiadavky regiónov a boli v súlade so strategickými dokumentmi regionálneho rozvoja. „Po prvý krát v histórii sú krajské mestá zahrnuté do implementácie a budú participovať na výbere a hodnotení projektov v súlade s definovanou stratégiou,“ spresnila ministerka Gabriela Matečná. Po materských školách budú nasledovať výzvy zamerané na regionálne cesty, verejnú osobnú dopravu, stredné školy, cyklotrasy, základné školy a sociálne veci.

„Združenie miest a obcí (ZMOS) víta zrýchlenie procesov implementácie Integrovaného operačného programu. Kým v lete tohto roku sa čerpanie v rámci IROP javilo ako ohrozené, dnes je na svete prvá dôležitá výzva, navyše v prioritnej oblasti, akou sú materské školy," uviedol výkonný podpredseda ZMOS-u Milan Muška. "Oceňujeme obrovský kus práce, ktorý pre to odviedol riadiaci orgán a akceptoval pri tom aj viaceré zásadné pripomienky samosprávy. Zavedenie dvojkolovosti do výzvy vnímame ako snahu šetriť čas aj finančné prostriedky konečných žiadateľov a dúfame, že sa to pretaví aj do reality.“

Cieľom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) je prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí. IROP má šesť prioritných osí: bezpečná a ekologická doprava v regiónoch, ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám, mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie, miestny rozvoj vedený komunitou a technická pomoc.

Aktuálnu výzvu na predkladanie projektových zámerov nájdete tu: www.mpsr.sk/skolky


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood