Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Technická správa z pripomienkovania hodnotenia rizika pesticídnej aktívnej látky thiencarbazone-methyl

07-09-2016

Európska komisia požiadala úrad EFSA o poskytnutie vedeckej spolupráce ohľadne hodnotenia rizika aktívnej látky z hľadiska potvrdzujúcich dát, ktoré sú vyžadované k hodnoteniu rizika v súlade s článkom 6(1) smernice 91/414/EHS a čl. 6(f) nariadenia (ES) č. 1107/2009. Prezentované sú názory vedcov úradu EFSA k určitým veciam, ktoré vznikli v etape pripomienkovania prevedeného členskými štátmi, žiadateľom a úradom EFSA o potvrdzujúcich údajov a ich využití v hodnotení rizika thiencarbazonemethylu. Thiencarbazone bol schálený 1. júla 2014 Vykonávacím nariadením Komisie (EÚ) č. 145/204 podľa Nariadenia Rady (ES) č. 1107/2009. Špecifická doložka schválenia ukladala žiadateľovi poskytnúť Európskej komisii ďalšie štúdie o potenciáli thiencarbazonu v ďalekonosnom prenose látky vzduchom a s ním súvisiacich environmentálnych dopadov.  Tieto potvrdzujúce údaje majú obsahovať výsledky monitorovacieho programu, pomocou ktorých by sa vyhodnotil potenciál thiencarbazonu v ďalekonosnom prenose vzduchom a súvisiace environmentálne dopady. Žiadateľ je vyzvaný poskytnúť monitorovaciu správu do 30. júna 2018. V súlade so špecifickou doložkou poskytol žiadateľ Bayer CropScience AG vo februári 2016 aktualizované dávky, ktoré boli preskúmané určeným spravodajským štátom, ktorým bolo Spojené kráľovstvo. SK vypracovalo dodatok k návrhu hodnotiacej správy a v súlade s príručkou SANCO 5634/2009-rev.6.1 rozdistribuovalo dodatok k pripomienkovaniu členským štátom, žiadateľovi a úradu EFSA. Pripomienkovanie trvalo do 8. júna 2016. Spravodajský ČS následne odoslal úradu EFSA pripomienky zosumarizované v tabuľkovom dokumente 26. júna 2016, ktorý doplnil do stĺpca č.4 tabuľky svoje vedecké názory k určitým veciam, ktoré sa objavili počas pripomenkovania. 

Vypracovaná technická správa zhŕňa výstupy z pripomienkového konania zorganizovaného spravodajským členským štátom a prezentuje vedecké názory a závery úradu EFSA k jednotlivým pripomienkam.

Poskytnuté údaje boli rozpoznané ako nedostatočné pre vytvorenie záveru o thiencarbazone, že nemá potenciál v ďalekonosnom prenose do odľahlých oblastí cez atmosféru. Pre nízky potenciál bioakumulácie thiencarbazonu a relatívne nízkej perzistencii (polčas rozpadu v pôde a sedimente je kratší, než 6 mesiacov, polčas rozpadu vo vode je kratší ako 2 mesiace) je však zrejmé, že thiencarbazone-methyl by nemal byť považovaný za perzistentný organický polutant (POP).


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood