Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Riaditelia lesov krajín V4 podpísali memorandum o spolupráci

11-07-2016

Vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu sa zišli riaditelia lesov krajín V4 a podpísali Memorandum o porozumení a spolupráci v oblasti lesníctva. Signatári sa dohodli na spoločných aktivitách pri ochrane, starostlivosti a zveľaďovaní lesov.

"Lesy sú jedným z najväčších bohatstiev každej krajiny. Sú jednou zo základých zložiek životného prostredia a poskytujú trvalý zdroj dreva pre národné hospodárstvo," uvádza sa v preambule memoranda.

"Les je v každej z krajín V4 dnes všeobecne uznávaný ako hlavný ekologicko-stabilizačný prvok v krajine a spolu s vodou tvorí strategické prírodné bohatstvo každého štátu," uviedla pri príležitosti podpisu memoranda ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. „Som presvedčená, že podpisom memoranda začne nová etapa ešte intenzívnejšej a profesionálne hlbšej spolupráce medzi jednotlivými krajinami V4. Našou úlohou v oblasti starostlivosti o les je vytvárať takú budúcnosť, kde všetky európske lesy budú životaschopné produktívne a budú môcť plniť množstvo funkcií – od hospodárskej až po rekreačnú.“

Ministerka poukázala na dosiahnuté výsledky Lesov Poľskej republiky. Ich výmera je 7,6 miliónov hektárov z 9,1 miliónov hektárov z celkovej výmery všetkých lesov v Poľsku. V období od roku 1995 do 2014 zaznamenali zväčšenie plochy lesov o 504 tisíc hektárov. „Naši priatelia Poliaci to jasne dokázali – v dôsledku hrozby klimatických zmien evidentne napĺňajú závery konferencie o ochrane klímy OSN konanej v Paríži a výrazne zvyšujú výmeru funkčných, plynule obhospodarovaných lesných porastov.“

Cieľom memoranda je zabezpečiť zlepšenie vzájomnej informovanosti, formovanie lesníckej politiky v rámci V4, umožniť odborný rast zamestnancov, koordinovať riešenia nadregionálnych problémov v lesnom hospodárstve a podporovať vzájomnú spoluprácu prostredníctvom cezhraničných programov z fondov EÚ.

Súčasťou podpisu Memoranda o spolupráci medzi zástupcami štátnych lesných podnikov krajín V4 bolo aj otvorenie novej stromovej aleje členských štátov Európskej únie, ktorá sa nachádza vo Vydrovskej doline. Autori projektu v ňom vysadili 28 stromov, ktoré sú charakteristické pre konkrétnu krajinu Európskej únie. Podpis memoranda sa uskutočnilo pri príležitosti lesníckej akcie Deň stromu, ktorú organizujú Lesy SR.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood