Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcia poľnohospodárstva a služieb

Vo Východnej sa uskutočnili ovčiarske slávnosti Ovenálie 2016

14-06-2016

Východná, 12. júna 2016 – V obci Východná v okrese Liptovský Mikuláš sa v nedeľu 12. júna uskutočnil 8. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie. Zúčastnila sa na nich aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, ktorá podporuje nielen chov oviec a kôz na Slovensku, ale aj výrobky z nich, ktoré sú podľa nej zdravé.

„Podujatia, akým sú aj Ovenálie považujem za nenahraditeľné,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. „Prispievajú totiž k propagácii slovenského poľnohospodárstva, budovaniu vzťahu k slovenským výrobkom i krajine a sú dôležitým prvkom pri zvyšovaní podielu našich domácich, kvalitných, zdravých a čerstvých výrobkov na trhu.“ Aj to je dôvod, prečo ich Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR každoročne podporuje.

Chovatelia zvierat, milovníci ovčiarstva a tradičných špecialít z jahňaciny a baraniny mohli na Ovenálie zažiť atmosféru sviatku slovenských ovčiarov. V areáli amfiteátra vystúpili folklórne súbory z Liptova, ale aj z okolitých regiónov. Účastníci podujatia mohli vidieť ukážky výroby syra, bryndze, ale aj strihanie oviec a následného spracovania vlny. Chovatelia súťažili aj vo výrobe najlepšieho ovčieho a kozieho syra, o najkrajšiu syrovú tortu či vo varení guláša z ovčieho mäsa. Ani tento rok nechýbali Majstrovstvá Slovenska v ťahaní syrovej nite.

Podľa ministerky si tradíciu ovčiarstva musíme ako národ udržať. Ovčiarstvo, ale aj chov kôz majú podľa nej perspektívu v mnohých smeroch. „Buďme hrdí na tieto tradície a vážme si to, čo je naše. Keď budete nabudúce siahať po výrobku z ovčieho, či kozieho mlieka, presvedčte sa, či siahate po tom slovenskom.“

Podujatie sa konalo pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Žilinského samosprávneho kraja, spoluorganizátorom bola obec Východná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood