Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 6.-12.08.2010

02-08-2010

Kapustovú zeleninu začiatkom augusta vyhľadávajú niektorí škodcovia, ako mora kapustová a mlynárik kapustový za tým účelom, aby na ne nakládli vajíčka a zabezpečili tak pre vyliahnuté húsenice dostatok potravy v podobe dužinatých listov. Na malých plochách pomôže proti nim aj mechanický zber húseníc alebo likvidácia nakladených vajíčok. Postrek je najúčinnejší na mladé húsenice. Pri výbere prípravku treba uprednostniť tie, ktoré sa aplikujú na začiatku liahnutia húseníc, pretože tieto neničia významného prirodzeného nepriateľa trichogramu hnedú (Trichogramma evanescens), ktorý poškodzuje vajíčka uvedených, ale aj iných druhov motýľov. Proti mlynárikovi sú povolené prípravky Biobit WP a Biobit XL, Dimilin 48 SC a Nomolt 15 SC, ktoré sa aplikujú na začiatku liahnutia húseníc. V neskoršom štádiu mladých húseníc sú povolené prípravky Alfalam 100 EC, Ceon 5 CS, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, In-Sek, Karate Zeon 5 CS, Karate Zeon 050 CS, Karate so Zeon technológiou 5 CS, Lambda Lam 50 CS, Lambdol, Pyrinex 25 CS, Spintor, Steward a Vaztak 10 EC, ktoré účinkujú aj proti more kapustovej. Do postrekovej tekutiny treba pridať zmáčadlo Silwet L 77.

Ďalej upozorňujeme na múčnatku mrkvovú napádajúcu mrkvu a petržlen. Proti múčnatke mrkvovej sú najvhodnejšie preventívne opatrenia, a to dodržanie normy výsevku (príliš nepresievať, aby neboli prehustené porasty), neprehnojovanie dusíkom, ničenie burín a včasné jednotenie. Pri chemickej ochrane sú povolené prípravky Sulikol K a Thiovit Jet, ktoré sa však používajú až pri zistení prvých príznakov choroby, preventívne sa neošetruje.

V oblastiach s častými zrážkami sa môžu v tomto období začať objavovať prvé príznaky septóriovej škvrnitosti zeleru. Choroba sa prejavuje tvorbou drobných sivohnedých škvŕn so žltým okrajom. Pri silnom napadnutí celé listy žltnú a odumierajú. Preventívne chorobu obmedzuje dôkladná likvidácia pozberových zvyškov, správne striedanie plodín (opakované pestovanie zeleru na tej istej ploche najskôr po 3 rokoch, radšej aj viac) a výber odolných odrôd. Nakoľko sa choroba prenáša aj osivom, treba na výsev použiť zdravé, prípadne morené osivo. V poľných podmienkach sa ošetruje po zapojení porastu, kedy sa predlžuje čas ovlhčenia listov, ale najčastejšie až po objavení sa prvých príznakov. V súčasnosti sú povolené dva meďnaté prípravky, a to Kuprikol 50 a Cuprocaffaro.

Pri mínerke pórovej upozorňujeme na výhodné použitie mechanického spôsobu ochrany prikrývaním porastov póru netkanými textíliami. Musí sa vykonať ešte pred začiatkom rojenia múch, teda približne v polovici augusta, najneskôr do 20.8. Netkané textílie pripomínajú textil, avšak sú tenšie a ľahšie. Majú široké použitie, pričom jedným z nich je ochrana proti škodcom, a to najmä u druhov, ktoré nalietavajú na porasty z okolitého terénu. Nemožno ich použiť na ochranu pred škodcami, ktorí prekonávajú časť svojho vývoja v pôde. Textílie sa podľa hmotnosti delia na viacero druhov, pričom najčastejšie sa používajú textílie s hmotnosťou 17 gramov na m2. Porasty sa prikrývajú tak, aby textília presahovala za okraj porastu aspoň 20 cm. Proti odviatiu vetrom sa okraj textílie zaťaží pôdou, prípadne kameňmi alebo latkami. Textília sa z porastu odstráni až vtedy, keď pominie nebezpečenstvo náletu škodcu. Pri mínerke to býva najskôr koncom septembra. Chemická ochrana proti mínerke bude aktuálna najskôr koncom augusta až začiatkom septembra, kedy bude vydaná podrobná signalizácia.

Postupne sa blíži aj posledné ošetrenie vo vinohradoch. Aj neskoré odrody by sa nemali ošetrovať po 15. auguste. Všeobecne sa poslednýkrát ošetruje proti peronospóre, múčnatke a v prípade daždivého počasia aj proti plesni sivej. Prednostne sa využívajú kontaktné prípravky, a to meďnaté a sírnaté, proti hnitiu hrozna rôzne prípravky podľa rozsahu registrácie.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood