Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 9.-15.07.2010

06-07-2010

Prvá polovica júla je obdobím postupného rojenia druhej generácie obaľovačov. Najprv lietajú motýle obaľovača broskyňového a slivkového a po nich obaľovača jablčného. Preto upozorňujeme na ošetrovanie proti obaľovačovi slivkovému a broskyňovému, ktoré treba vykonať približne podľa nasledovnej tabuľky:

územie Slovenskej republiky obaľovač slivkový obaľovač broskyňový
1. termín 2. termín
1. signalizačné pásmo (okresy Dunajská Streda, Komárno a juh okresov Galanta, Šaľa a Nové Zámky) 10. až 14. júla 17. až 22. júla 15. až 20. júla
2. signalizačné pásmo (ohraničeného približne okresmi Bratislava, Trnava, Nitra, Levice, Lučenec, Rimavská Sobota, Košice a Michalovce) 14. až 17. júla 22. až 27. júla 20. až 25. júla
3. signalizačné pásmo (nížinné polohy a kotliny severnejšie od 2. pásma do nadmorskej výšky približne 600 m) 21. až 24. júla 28. júla až 3. augusta 26. júla až 1. augusta
polohy nad 600 m ešte plus 5-7 dní -

 

Uvedené termíny treba prispôsobiť konkrétnej lokalite, prípadne aj zmenám počasia, najlepšie konkrétnemu pozorovaniu v sade. Väčšinou postačuje jedno ošetrenie. Povolené prípravky:

- obaľovač slivkový:

  • 1. skupina prípravkov – Dimilin 48 SC a Rimon 10 EC alebo
  • 2. skupina prípravkov – Calypso 480 SC, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50 a Mospilan 20 SP,

- obaľovač broskyňový:

  • Ceon 5 CS, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, In-Sek, Karate Zeon 5 CS, Karate Zeon 050 CS, Karate so zeon technológiou 5 CS, Lambda Lam 50 CS a Lambdol.

Termín ošetrovania proti obaľovačovi jablčnému bude pravdepodobne až po 18. júli.

Na viniči sú pozorované silné výskyty peronospóry na listoch, lokálne aj na strapcoch. Ochranu proti nej treba naďalej vykonávať až do konca obdobia ošetrovania, pretože základy na poškodenie strapcov sú a po intenzívnejších zrážkach je možné silné napadnutie úrody. Je zaujímavé, že aj po takých intenzívnych zrážkach v predošlom dlhom období, sa už teraz zistili prvé príznaky múčnatky, ktoré taktiež neveštia nič dobré. Základy získala múčnatka ešte pred kvetom viniča, keď krátko trvali vhodné podmienky aj pre ňu a ošetrovanie bolo dlho nereálne. No a teraz už približne 2-3 týždne sú v podstate ideálne múčnatkové dni. Takže postrekovať treba proti obom hlavným chorobám, a to najlepšie v skrátenom intervale najneskôr po 12 dňoch od predošlého postreku. Na zastavenie múčnatky treba vyberať skôr kontaktné (napr. sírnaté), prípadne strobilurínové prípravky.

Približne od roku 2007 sa v niektorých sadoch južného Slovenska stále viac rozširuje štítnička Pseudaulacaspis pentagona na broskyniach. Ochranou sú postreky v predjarí proti prezimujúcim škodcom. Na postreky počas vegetácie nie je povolený žiadny prípravok, ale niektoré z povolených prípravkov používaných proti obaľovačom alebo húseniciam môžu mať vedľajší účinok aj proti štítničkám, a to najmä v hornej hranici dávkovania.

Ešte upozorňujeme na vošky na viacerých plodinách a sledovanie prípadnej stúpajúcej početnosti húseníc spriadača amerického.

Ing. Stanislav Barok
ÚKSÚP – OOR, 6.7.2010


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood